KESTENJASTI BRAŠNAR (Tribolium castaneum)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573353
    Grbić Jelena
    Učesnik

      Kestenjasti brašnar se često sreće na zrnu kukuruza za vreme čuvanja. Dosta  je raširena vrsta, verovatno najraširenija štetočina u skladištima u svetu, naročito u toplijim područjima. Za vreme visokih letnjih temperatura imaga lete i van skladišta.

      Imago je 3-4 mm veličine, izduženog, spljoštenog tela. Boje je crveno smeđe do tamno kestenjaste. Larva je dužine 6-7 mm, boje žućkaste do crveno smeđe.

      Ovo je prvenstveno štetočina brašna (kukuruzno i pšenično) brašno u mlinovima i u skladištima brašna. Brašno napadnuto kestenjastim brašnarom dobija neprijatan miris i boju koja potiče od sekreta žlezda sa abdomena ženki.

      Ipak vrsta se često sreće u zrnima uskladištenih žita (kukuruz, pšenica, raž, ovas, proso, ječam, pirinač), ali i na prekrupi, mekinjama i dr. Uskladišteno žito oštećuje samo ako su ga predhodno napali drugi insekti ili ima veliki procenat loma i tada prvenstveno napada klicu. Oštećuje i zdrava zrna, ali sa vlagom većom od 12 %. Ova vrsta za razvoj zahteva i znatno višu temperaturu od drugih vrsta koje se sreću u skladištima žita.

      Za suzbijanje ove štetočine potrebno je koristiti kombinaciju higijenske mere ( čišćenje skladišnog objekta i robe od primesa), mehaničke mere (hermetičko čuvanje proizvoda) kao i hemijske mere koje je dosta otežano zbog stečene otpornosti na mnoge insekticide.

       

      Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.