HIGIJENA I NEGA PAPAKA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573328
    Jokić Predrag
    Učesnik

      У савременом млечном говедарству нарочито економски и здравствени проблеми који су узрок слабије продукције стада јесу проблеми са обољењем вимена, репродуктивни проблеми и проблеми са папцима.

      Када се музне краве крећу, папци се углавном развијају нормално, јер је трошење рожине у границама њеног раста. При стајском држању крава које је на савременим фармама заменило пашњачки начин држања, кретање крава је ограничено или се уопште не крећу. У овом случају раст рожине је већи него што се она троши. То доводи то тога да  рожина прерасте, деформише се, да би на крају дошло до разних врста обољења папака. У условима стајског држања крава проблеми са папцима се јављају код 15-20% музних крава, с тим да се на неким фармама овај проблем  јавља код више од 50% грла.

      Највећи економски губици, настали као последица одсуства бриге о здрављу папака, испољавају се у смањеној производњи млека која је мања и до 20%. Бол који настаје код деформисаних и оболелих папака утиче на то да грла дуже леже, губе апетит, недовољно конзумирају храну и све ово доводи до губитка телесне масе и смањене производње млека.

      Да би се сви ови проблеми избегли сточари морају примењивати све заштитне мере за спречавање обољења папака у које убрајамо:

      • хигијену стаје, а посебно лежишта,
      • хигијену папака,
      • обрезивање (корекцију) папака, два пута годишње,
      • избегавање механичких повреда ногу и папака и
      • давање избалансираних оброка и контролисане исхране.

       

      Обрезивање папака је једна од мера којој се мора посветити посебна пажња како би се заштитило од штетних последица запуштања папака. Папци који су обрезани на време задржавају свиј правилан облик и величину што доводи до тога да краве стоје правилно, сигурно и да се нормално крећу.

      Да би корекција папака била успешна овај поступак неопходно је да обави обучена особа уз коришћење одговарајућег алата и примену сигурносног и безболног фиксирања крава.

      Дипл. инг. Предраг Јокић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.