Virus bronzavosti paradajza 

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573251
    Panajotović Zoran
    Učesnik

      Вирус бронзавости парадајза (Tomato spotted wilt virus) се јавља на парадајзу гајеном у стакленицима, пластеницима и на отвореном пољу. Штете могу да износе и до 30-50%, а у појединим годинама чак и до 90%. Осим парадајза развија се на паприци, плавом патлиџану, дувану, пасуљу, грашку, салати и спанаћу. Ово је вироза која се последњих година редовно јавља на нашем региону и која наноси значајне штете у пластеничкој производњи парадајза.

      Лишће добија некротичне прстенасте пеге, увија се наниже или навише. Интернодије се скраћују, биљка добија жбунаст изглед. Типичан симптом је бронзаста боја која се јавља у основи наличја листа а затим се шири по читавој лиски. На зрелим плодовима јављају се концентричне прстенасте пеге, односно бледоцрвена, бела или наранџаста поља оивичена концентричним прстеновима. Често се јавља неравномерно сазревање плодова. Такви плодови губе тржишну вредност.

      Вирус се преноси искључиво трипсима. Вирус може бити унет у организам трипса само у стадијуму ларве, а одрасли инсекти су ти који даље преносе и шире вирус. Одрасли инсекти су заражени током читавог свог живота. Вирус се не преноси на потомство трипса.

      Мере контроле против вируса бронзавости парадајза подразумевају комбинованвање разних мера. Најзначајнија мера је производња здравог расада; гајење отпорних сорти и хибрида; расад парадајза, паприке и дувана производити просторно удаљене једне од других; механички уклањати оболеле биљке и спаљивати их; сузбијати корове као могуће носиоце заразе. Пошто се преноси трипсима, потребна је заштита од трипса. Са применом инсектицида треба почети када је расад величине 5-8 цм а у пољу после расађивања.

       

      Зоран Панајотовић, дипл.инж. заштите биља

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.