Pegavost lisca jagode – Mycospheerella frgariae

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 11 meseci ranije by Galović Branko.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #572510
    Galović Branko
    Učesnik

      Ovo gljivično oboljenje se smatra najopasnijom i najčešćom bolesti jagode čiji simptomi se javljaju isključivo na listu. Intenzivnije se javlja u starijim zasadima jagode.

      Simptomi i suzbijanje

      Rano u proleće na na listovima se prvo javljaju tamno crvene ili ljubičaste pege sa sivim ili skoro belim oreolom prečnika oko 3 mm koje kasnije izbele u sredini. Pegavost u jakom intenzitetu prouzrokuje sušenje lišća i takva pojava utiče znatno na smanjenje prinosa jagoda. Na širenje bolesti naročito imaju uticaj česte kiše i hladno vreme.

      Bolest se kontroliše preventivnim merama pre svega izbegavati podizanje jagodnjaka na glinovitim i teškim zemljištima, obezbediti položaj sadnje gde će se ostvariti dobro provetravanje i što kraće  zadržavanje rose i kiše na lišću biljaka. U proleće ako imamo inficirane biljke kod obnavljanja useva spustiti visinu reza na 0,5 sm iznad korenovog vrata.

      U vreme kretanja vegetacije u cilju suzbijanja ovog oboljenja primeniti preparate na bazi bakra posle berbe primeniti fungicide na bazi mankozeba…Veoma dobri rezultati u suzbijanju Mycospheerella frgariae postižu se primenom fungicida Luna Sensation, Quadris, Score 250 EC) tokom vegetacije.

       

      Branko Galovic dipl.inz. zastite bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.