- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 2 meseci ranije by Vesna Jevtić.
-
AutorČlanci
-
18.09.2023 u 09:08 #572334Vesna JevtićUčesnik
Suncokret ima široku primenu u poljoprivredi,u ishrani stoke(kao silaža), u pčelarstvu, ima i značajnu primenu u prehrambenoj industriji za dobijanje suncokretovog biljnog ulja. Hladno ceđeno ulje suncokreta je ulje koje se dobija mehaničkim presovanjem sirovog semena suncokreta, bez upotrebe visokih temperatura. Ceđenjem dobijamo bistru žutu tečnost prijatnog i karakterističnog mirisa i ukusa.
Ovaj postupak omogućava da ulje zadrži sve svoje nutritivne vrednosti, uključujući vitamine, minerale i antioksidante. Hladno ceđeno ulje suncokreta je bogato vitaminom E koji je snažan antioksidant.Sadrži i vitamin B-tiamin, i važan je izvor omega 6- i omega 9-masnih kiselina. Omega -6 masne kiseline su esencijalne masne kiseline, što znači da ih organizam ne može sam proizvesti i moraju se unositi putem ishrane. Ove kiseline su važne za zdravlje srca, mozga i kože.
Svest o suncokretu kao sirovini za dobijanje izuzetno zdravog biljnog ulja je smanjena,na tržištu su najviše dostupna rafinisana ulja. Rafinisana ulja su ceđena na određenoj temperaturi uz upotrebu hemijskih rastvarača. Ova ulja su jevtinija i imaju duži rok trajanja, i poqgodna su za termičku obradu.
Prednosti hladno ceđenog suncokretovog ulja nad rafinisanm je višestruka. Ovo bilno ulje je zdravija varijanta u ljudskoj ishrani jer presovanjem zadržava više hranljivih sastojaka i ima viši nivo monozasićenih masnih kiselina,koje zajedno sa vitaminom E čine ovo ulje snažnim antioksidantom. Prednosti su još i visoka tačka dimljenja, što znači da se može koristiti na višim temperaturama bez da se razgrađuje i stvara štetne materije, bolji ukus i aroma. Mane su što su ova ulja skuplja, kraći rok trajanja i nisu pogodna za termičku obradu.
Hladno ceđeno ulje suncokreta ima blag orašast ukus i miris, i koristi se u ishrani za poboljšanje ukusa raznih salata, dresinga , sosova, jela od povrća, pirinča i pečuraka. Svakodnevna upotreba doprinosi poboljšanju ljudskog organizma i ima zdravsvene prednosti kao što su: smanjuje rizik od srčanih bolesti, snižava nivo holesterola, ublažava upale.
Ulje suncokreta ima primenu u kozmetičkoj industriji za negu kože lica i tela, poboljšava zdavlje kože i regeneraciju ćelije kože.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.