- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 4 meseci ranije by Radulović Andrija.
-
AutorČlanci
-
04.09.2023 u 11:06 #571700Radulović AndrijaUčesnik
MERE PREVENCIJE SUŠE U VOĆARSTVU
U proizvodnji voća, u borbi protiv suše treba primeniti sve raspoložive
agrotehničke mere koje imaju preventivni karakter.
Izbor vrsta tolerantnih na sušu –breskva,kajsija, badem, orah , dunja,višnja,
trešnja, šljiva, vinova loza.
Izbor sorte –sorte ranog i srednje ranog vremena sazrevanja.
Izbor podloge-sejanac badema ,vinogradarska breskva, divlje kruške, belog
gloga ,magrive, divlje trešnje, džanarike, oskoruše.Meliorativno djubrenje –stajnjakom.
Održavanje zemljišta u stanju jalovog ugara ili kombinacija sa primenom
herbicida ili zastiranje u zoni redova.(redovno suzbijanje korova).
Pravovremena zaštita od štetočina i prouzrokovača bolesti.
Kontrola bujnosti i rodnosti proredjivanjem cvetova i plodova
Zaštita od prejakog sunčevog delovanja primenom mreža za zasenčivanje.Najefikasnija mera u borbi protiv suše je navodnjavanje!
Neophodno u područijima sa padavinama ispod 500 mm godišnje.
Potrebno je poznavati specifičnu potrošnju voćne vrste koja se navodnjava i
uzeti u obzir agroekološke uslove .
Kritične faze : 12-14 dana po precvetavanju, posle junskog opadanja plodova,
15-20 dana pre bodaničke zrelosti , 15-20 dana pre prestanka rastenja.
Mlade voćke su osetljivije od starijih, kao i rodne od nerodnih.
Najpovoljniji sistem za navodnjavanjeje sistem kap- po- kap.
Nepphodno je imati podatke o vodnim kapacitetima zemljišta(poljski
vodnikapacitet i vlažnost uvenuća u zoni korenovog sistema).Potrebno je odrediti dubinu korenovog sistema, tj. zonu kvašenja zemljišta,kao
i dozvoljeno isušivanje.
Dipl ing. Andrija Radulović -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.