Mere preventive od suše u voćarstvu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #571700
    Radulović Andrija
    Učesnik

      MERE PREVENCIJE SUŠE U VOĆARSTVU

      U proizvodnji voća, u borbi protiv suše treba primeniti sve raspoložive
      agrotehničke mere koje imaju preventivni karakter.
      Izbor vrsta tolerantnih na sušu –breskva,kajsija, badem, orah , dunja,višnja,
      trešnja, šljiva, vinova loza.
      Izbor sorte –sorte ranog i srednje ranog vremena sazrevanja.
      Izbor podloge-sejanac badema ,vinogradarska breskva, divlje kruške, belog
      gloga ,magrive, divlje trešnje, džanarike, oskoruše.

      Meliorativno djubrenje –stajnjakom.
      Održavanje zemljišta u stanju jalovog ugara ili kombinacija sa primenom
      herbicida ili zastiranje u zoni redova.(redovno suzbijanje korova).
      Pravovremena zaštita od štetočina i prouzrokovača bolesti.
      Kontrola bujnosti i rodnosti proredjivanjem cvetova i plodova
      Zaštita od prejakog sunčevog delovanja primenom mreža za zasenčivanje.

      Najefikasnija mera u borbi protiv suše je navodnjavanje!
      Neophodno u područijima sa padavinama ispod 500 mm godišnje.
      Potrebno je poznavati specifičnu potrošnju voćne vrste koja se navodnjava i
      uzeti u obzir agroekološke uslove .
      Kritične faze : 12-14 dana po precvetavanju, posle junskog opadanja plodova,
      15-20 dana pre bodaničke zrelosti , 15-20 dana pre prestanka rastenja.
      Mlade voćke su osetljivije od starijih, kao i rodne od nerodnih.
      Najpovoljniji sistem za navodnjavanjeje sistem kap- po- kap.
      Nepphodno je imati podatke o vodnim kapacitetima zemljišta(poljski
      vodnikapacitet i vlažnost uvenuća u zoni korenovog sistema).

      Potrebno je odrediti dubinu korenovog sistema, tj. zonu kvašenja zemljišta,kao
      i dozvoljeno isušivanje.
      Dipl ing. Andrija Radulović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.