Ocena kvaliteta silaže

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 11 meseci ranije by Pipović Neđeljko.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #571181
    Pipović Neđeljko
    Učesnik

      <p class=”western” align=”left”><span style=”color: #000000;”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”>Осим других мерљивих показатеља укупне оцене нутритивне вредности кукурузне силаже, треба у обзир узети и органолептичку оцену квалитативних показатеља, боје и мириса. Ова два показатеља су поуздан знак правилне технологије силирања, а квалитетна силажа треба да има боју што сличнију боји изворног хранива (зелено жућкаста), а мирис благо киселкаст и лагано ароматичан. Промену боје силаже кукуруза у правцу тамније изазива заостали кисеоник при лошем сабијању сило масе, који поспешује процес оксидације резултирајући повећањем температуре и карамелизацијом силаже. У таквим условима (повећана количина кисеоника) израженији је раст квасаца и плијесни које дају и непожељан мирис силажи (мирис на алкохол и ацетон). Мирис ужеглости силаже узрокован је већом влажношћу материјала у којему се активира раст клостридија . Мирис винског сирћета настаје при повећаној влажности силаже, када доминирају сирћетне бактерије. Силажа промењене боје и лошијег мириса мање је хранљиве вредности те је животиње слабије конзумирају. У силажама лоше вођеног процеса силирања (некарактеристичне боје и мириса) обично се развијају бројни штетни продукти који могу негативно утицати и на здравље пробавног система, као и на опште здравствено стање животиња. Цела биљка кукуруза која се конзервира силирањем, уз помоћ процеса ферментације закисељава се до стабилне </span></span><span style=”color: #000000;”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span lang=”sr-RS”>П</span></span></span><span style=”color: #000000;”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”>Х вредности, а она је у силажи кукуруза око </span></span><span style=”color: #000000;”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span lang=”sr-RS”>П</span></span></span><span style=”color: #000000;”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”>Х 4. Ова </span></span><span style=”color: #000000;”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span lang=”sr-RS”>П</span></span></span><span style=”color: #000000;”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”>Х вредност настаје уз довољну количину водотопивих угљенохидрата (8%/СМ) у силираном материјалу, а њих у анаеробним условима користе пожељне млечно-киселе бактерије претварајући их у млечну киселину. Већа количина млечне киселине (>4%) потврда је добре ферметације и сигурнијег чувања силаже. За пожељну </span></span><span style=”color: #000000;”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span lang=”sr-RS”>П</span></span></span><span style=”color: #000000;”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”>Х важан је правилан тренутак жетве биљке кукуруза (оптимална количина суве материје) те брзо и потпуно сабијање чиме се осигурава анаеробно стање силиране масе. Виша </span></span><span style=”color: #000000;”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span lang=”sr-RS”>П</span></span></span><span style=”color: #000000;”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”>Х вредност од оптималне је погодна за развој патогених микроорганизама и кварење силаже, а нижа </span></span><span style=”color: #000000;”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span lang=”sr-RS”>П</span></span></span><span style=”color: #000000;”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”>Х вредност је неповољна, јер утиче на смањене конзумације силаже. Правилном исхраном постиже се оброк који количином и квалитетом у потпуности одговара укупним потребама животиње, уз истовремену превенцију могућих пробавних сметњи и решава технолошки врло захтјевну производњу млека. </span></span></p>
      <p class=”western” align=”left”>

      </p>
      <p class=”western” align=”left”></p>
      <p class=”western” align=”left”>

      </p>
      <p class=”western” align=”left”>

      </p>
      <p class=”western” align=”left”>

      </p>

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.