Vađenje krompira

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #567699
    PSSS Leskovac
    Učesnik

      Кртоле кромпира формирају се у  ораничном слоју земљишта. Вађењем их треба одвојити од земљишта и других примеса. То није једноставно када се има у виду да су кртоле осетљиве и на најмање повреде и инфекције и да врло брзо труле.  Вађење кртола кромпира представља сложен и одговоран посао.

      Пре почетка вађења кромпира парцела мора бити чиста од  остатака циме и коровских биљака. Уништавање надземне масе кромпира и корова може се извести механички, кошењем и терупирањем, и хемијским препаратима. На подручју Јабланичког, равничарског дела округа, кртоле раних и средњераних сорта треба извадити до средине августа, средњекасних до краја августа или средине септембра а касних до краја септембра.

      Зависно од степена механизованости вађење кромпира захтева ангажовање одређене радне снаге. Обавља се по лепом и сувом времену, изроњавањем банкова, ротационом вадилицом, вадилицом на растресање, једноредном или дворедном вадилицом, комбајном и др. Паковање кромпира прилагодити захтевима тржишта.

       

      Бобан Станковић, дипл.инж.пољ.

       

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.