Antraknoza paprike(Colletotrihum capsici)

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina ranije by Stanković Violeta.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #567677
    Stanković Violeta
    Učesnik

      Антракноза паприке(Colletotrihum spp.)

      Болест која у задњих неколико година постаје све значајнија, а поред паприке напада и плави патлиџан, кромпир и парадајз. Преноси се семеном, а презимљава и у зараженим биљним остацима, као и на коровским биљкама фамилије Solanaceae. У Америци је описана још 1890, а у Европи средином 20. века. У Србији је евидентирана шездесетих година прошлог века.

      Поред Colletotrichum capsici i Colletotrichum coccodes, нешто већи значај имају и Colletotrichum acutatum i Colletotrichum gleosporiodes. Патоген може да презими на коровским домаћинима, али и у земљишту у склероцијама. Развоју болести погодује топло и влажно време са температурама 20-24˚C.

      Штете се најчешће манифестују у другом делу вегетације крајем августа и почетком септембра када се иначе не ради заштита фунгицидима. У ранијим фазама на лишћу се први симптоми јављају на најмлађем лишћу у виду хлорозе и увијању према лицу листа, а на плоду први симптоми су у виду воденастих улегнућа која се шире и прелазе у лезије. На површини лезије се јављају концентрични кругови који су прво наранџасто-браон боје, а касније потамне. Лезије се могу спајати и захватити цео плод.

      У циљу спречавања појаве болести, за сетву треба користити здраво семе, уништавати корове, а од препарата одличне резултате дају фунгициди са активном материјом азоксистробин.

      Виолета Станковић, мастер инж.заштите биља

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.