Bela trulež suncokreta (Sklerotinia sklerotiorum)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #567676
    Stanković Violeta
    Učesnik

      БЕЛА ТРУЛЕЖ СУНЦОКРЕТА ( Sclerotinia sclerotiorum)

      Бела трулеж (Sclerotinia sclerotiorum) једна је од најчешћих и најопаснијих болести сунцокрета. Напада све делове биљке у свим фазама вегетације.
      Сунцокрет је подложан нападу гљивичних болести, нарочито у влажним годинама, а интензивни напади озбиљно угрожавају принос сунцокрета. Осим тога хибриде сунцокрета истовремено може нападати више узрочника болести што додатно отежава производњу и смањује приносе. Бела трулеж може смањити принос и до 70% ако се појави неколико недеља пре цветања.

      Болест у влажним пролећима напада биљке у ницању, а у фази појаве цветног пупа напада корен и биљке увену. На стабљици и листовима појављују се некротичне пеге, а с доње стране главице и између семенки појављује се трулеж ткива. Гљива обликује белу мицелију са склероцијама који се у тлу могу задржати и до 10 година, те су основни извор следећих зараза.
      Бела трулеж  најчешће напада стабљику сунцокрета и то приземни део стабљике, а може захватити и цвет. Напад се лако препознаје по густој белој мицелији на зараженим биљкама. Стабљика посветли, омекша и полеже.
      Регистроване активне материје за сузбијање беле трулежи : Азоксистробин, дифеноконазол,тебуконазол.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.