Status gazdinstva u eRPG-u ukoliko dođe do smrti nosioca

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina ranije by Stamenković Saša.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #567402
    Stamenković Saša
    Učesnik

      Situacija koja se često javljala prilikom upisa, odnosno obnavljanja gazdinstva u eAgraru, ukoliko dođe do toga da premine nosilac gazdinstva, a u kojoj se poljoprivredni proizvođači nisu dovoljno dobro snašli.

      Naime, usled smrti nosioca gazdinstva ili bilo koje promene na gazdinstvu, u ranijem sistemu Registra poljoprivrednih gazdinstava, naslednici, odnosno članovi gazdinstva su bili u obavezi da prijave ovu promenu na gazdinstvu Upravi za trezor, na propisanom formularu, u roku od 30 dana nakon okončanja ostavinskog postupka.

      Do pravnog okončanja postupka gazdinstvo je bilo u „zamrznutom statusu“ i njegovim finansijama se nije moglo upravljati.

      Kod novog sistema, eAgrar obezbeđuje nastavak rada i poslovanja gazdinstva ukoliko postoje upisani članovi gazdinstva, naravno koji žive na istoj adresi na kojoj je bio i pokojni nosilac.

      Dakle, u slučaju ako porodično poljoprivredno gazdinstvo ima upisano dva ili više članova, prema Pavilniku o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, promeni podataka i obnovi registracije, elektronskom postupanju, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva, u slučaju smrti nosioca gazdinstva preostali upisani članovi sporazumno određuju privremenog nosioca iz svojih redova do okončanja ostavinskog postupka i sprovođenja promene u katastru nepokretnosti i o tome obaveštavaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno, Upravu za agrarna plaćanja, u roku od 30 dana.

      Ako porodično poljoprivredno gazdinstvo ima upisano jednog člana, u slučaju smrti nosioca, upisani član postaje nosilac poljoprivrednog gazdinstva.

      U slučaju da nema nema upisanog nijednog člana, u slučaju smrti nosioca, poljoprivredno gazdinstvo se briše iz Registra.

       

      Saša Stamenković, diplomirani inženjer poljoprivrede za ekonomiku

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.