Smeštaj krava za proizvodnju mleka u letnjem periodu

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina ranije by Kozlina Zoran.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #567309
    Kozlina Zoran
    Učesnik

      У условима глобалног загревања намеће се као неопходно да се о микроклиматским условима у стајама за музне краве поведе рачуна, посебно када се граде нови објекти а и када се врше адаптације постојећих.

      Стаје које се данас граде су пре свега високе и проветрене где бочни зидови не постоје или су високи само до гребена животиња. Штале су висине преко 4 метра, а у највишој тачки (слемену) крова и преко 8 метара.

      Отворени део може бити заштићен ветрозаштитним мрежама, (вишеслојни савремени материјали са ситним перфорацијама), преко којих се поставља церада.

      Ако зидова нема они се у зимским условима могу импровизовати наслаганим балама сламе, (која је иначе веома добар исолатор), док се природна светлост обезбеђује постављањем прозора испод ивице крова. Најефтиније је поставити дрвене рамове у које су убачена стакла без компликованих прозорских механизама за отварање, јер се вентилација лако обезбеди уклањањем појединих бала сламе.

      Температура до -5°C, а и нижа од ње нема негативан утицај на производњу млека, тако да су у оваквим стајама у питању само неопходни услови за рад фармера.

      Кравама највише одговара температура између +5  и +21°C.

      Проветравање објекта је обавезно.

      Природна вентилација се лако обезбеђује ако се између две кровне површине остави отвор који се онда наткрије мањим кровом :

      Лети, када су велике врућине и велика влага у ваздуху, потребно је уградити вентилаторе већег капацитета.

      Музна грла ослобађају велике количине топлоте и влаге, крава која даје нпр. 30 литара млека, дневно ослобађа око 27 KWh топлоте и око 12 литара воде. Овај вишак топлоте и влаге се мора избацити из објекта вентилацијом. У току једног сата, потребно је више пута „изменити“ ваздух у објекту пуштањем свежег ваздуха, који је хладнији за не више од 5 степени од оног који се избацује из објекта.

      Поред вентилације и осветљење је један од веома важних фактора у производњи. Музним грлима је потребно 15 -18 сати светла. Што је краћи светлосни дан, краве се осећају уморно, смањује се конзумација хране, а неретко се јављају и сметње у репродукцији. Савремене правилно изграђене стаје обезбеђују довољно дневног светла. Проблем је када падне мрак, и тада је неопходно вештачко осветљење. За ту намену користе се разни типови сијалица, данас је веома јефтино обезбедити довољно вештачког светла по веома проступачним ценама, (штедљиве лед сијалице).

      Саветодавац за сточарство Зоран Козлина

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.