Ishrana suprasnih krmača i nazimica

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina ranije by admin.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #567213
    admin
    Učesnik

      Период друге половине гравидитета је време када се мора посветити посебна пажња исхрани супрасних крмача и назимица. У овом периоду назимице и младе крмаче увећавају своју телесну масу за око 50 кг, а одрасле крмаче око 30-40 кг. У току супрасности потребе крмача стално се увећавају, а достижу свој највиши ниво непосредно пред прашење.  Исхраном у овом периоду морају се обезбедити потребе за развој плода (фетуса), репродуктивних органа и млечне жлезде. Део материја и енергије неопходан је за обезбеђење основних животних функција и активности животиња ткз. уздржане потребе.

      Потребе за развој плода у првој трећини гравидитета су мале. Највеће потребе за развој плода су у последње три недеље, када се у организам прасади уграђује скоро половина од укупне количине протеина и минералних материја. Ово захтева адекватно повећање количине  хране која служи пре свега за обезбеђење потреба плода, а затим организма мајке. У случају када организам мајке није обезбеђен одговарајућим количинама потребних материја и енергије, потребе плода се обезбеђују из резервних материја крмаче. Одређене количине хране треба обезбедити и за формирање одговарајућих телесних резерви. Потребе ове врсте су за око 1,5 пута веће од потреба за изградњу плода, а у непосредној су вези са тренутом кондицијом животиња.

      Од појединих материја посебно су значајни протеини. Супрасне крмаче и назимице добро користе храну, тако да се њихове потребе у потпуности могу обезбедити са око 2 кг хране која садржи 13-14%  протеина. Одступања од овог зависе од кондиције крмача, старости, услова држања и састава оброка.

      Исхрана супрасних крмача и назимица може се организовати исхраном концентратима уз додатак одређене количине зелене хране, исхрана само концентратима, а ређе се користи исхрана кромпиром уз додатак оних компонената које недостају у обоку. На неколико дана пред прашење треба започети са редукцијом количине хране. На сам дан прашења треба у потпуности изоставити храну, што веома повољно утиче на сам ток прашења и нагло и претерано лучење млека.

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.