Fuzarioza klasa pšenice

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #567110
    Grbić Jelena
    Učesnik

      Fuzariozu klasa pšenice prouzrokuje fitopatogena gljiva  Fusarium graminearum. Ovo oboljenje je veoma značajno i javlja se svake godine u proizvodnji pšenice u različitom intezitetu. Kada su uslovi povoljni za razvoj patogena, posebno kod osetljivog sortimenta prinosi mogu biti umanjeni do 50 %. Pored značajnog smanjenja prinosa, redovno dolazi do pogoršanja kvaliteta zrna i često patogeni stvaraju mikotoksine u zaraženim zrnima, koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja.

      Do infekcije ovim patogenom dolazi u fazi cvetanja pšenice. Za ostvarenje infekcije ovim patogenom je potrebno vlažno i kišovito vreme u periodu cvetanja. U usevima u kojima hemijske mere zaštite nisu blagovremeno sprovedene cvetovi predstavljaju ulazna vrata za prodor ove fitopatogene gljive. Nakon ostvarene infekcije, vlažno i toplo vreme pogoduje razvoju i širenju ovog patogena.

      Na zaraženim biljkama prvi simptomi se uočavaju na klasićima koji gube normalnu zelenu boju i postaju bledi i žućkasti. Ova bolest može zahvatiti pojedinačne klasiće, delove klasa ili čitav klas. Pri osnovi zaraženih klasova i na plevama formira se naranđžasto crvenkasta navlaka od micelije i sporonosnih organa gljive. Zaražena zrna su nenalivena, štura i lošeg kvaliteta, što za posledicu ima i smanjenje prinosa.

      Za suzbijanje ovog patogena preporučuje se primena preventivnih mera (izbor manje osetljivih sorti, plodored, izbalansirano đubrenje, upotreba kvalitetnog semena). Hemijske mere zaštite se preporučuju na početku cvetanja, kada 5 % klasova izbaci prašnike, nekim od registrovanih fungicida: a.m. tebukonazol+protiokonazol (Prosaro 250 EC), a.m. spiroksamin+tebukonazol+protiokonazol (Falcon forte), a.m. tebukonazol+tiofanat-metil (Antre plus),  a.m. prohloraz+tebukonazol (Zamir) i drugim preparatima registrovanim za suzbijanje ovog patogena.

      Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.