Uslovi koje treba zadovoljiti prilikom prerade mleka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #566856
    Joksić Goran
    Učesnik

      Najpre je neophodno očistiti i provetriti staju. Pre muže se naravno vime opere mlakom vodom i obriše čistom krpom. Zatim se dezinfikuje nekim dezificijensom i obriše papirnim ubrusom. Ruke muzača moraju da budu čiste, a pribor za mužu mora da bude čist i dezinfikovan.

      Ako se sirovo mleko prerađuje u malim mlekarama, prostor za preradu mora da bude odvojen od štale. Trebalo bi da objekat ima prostor za prijem mleka. Različite faze proizvodnje i sve druge aktivnosti mogu da se obavljaju u istoj prostoriji, ali da se sprovedu sve mere čišćenja, pranja i dezinfekcije. Oprema za preradu može da se pere i čuva u istoj prostoriji, opet uz sve mere higijene. U okviru objekta potrebno je da postoji prostorija za zrenje sira i rashladni uređaj za skladištenje proizvoda.

      Neophodno je obezbediti garderobu za presvlačenje radnika, kao i toalet. Procedura čišćenja i dezinfekcije podrazumeva uklanjanje krupnog otpada, ispiranje toplom vodom, tretman rastvorom za čišćenje, nanošenje pa ispiranje kiselog i alkalnog sredstva, tretman prostorija dezinfekcionim sredstvima i premazivanje sireva antifungalnim sredstvima.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.