Objava: PREDAVANJE-PSSS Šabac

Dana 12.02.2023. godine, sa početkom u 16:53 održana je predavanje, mesto Duvanište , opština Šabac – grad, Prostorije MZ
sa temama:
1. 16:53 do 17:25 Kukuruzni plamenac , savetodavac Sanja Popović
2. 17:25 do 17:55 Prihrana pšenice , savetodavac Gordana Rehak
3. 17:55 do 18:25 Pravilno rukovanje i postupanje sa ambalažnim otpadom , savetodavac Slavica Maksimović
4. 18:26 do 18:57 Značaj agrohemijske analize zemljišta , savetodavac Svetlana Zlatarić

Cilj predavanja bio je da poljoprivrednim proizvođačima damo odgovore na najčešće postavljana pitanja koja se tiču ratarske proizvodnje. Kukuruzni plamenac predstavlja ekonomski značajnu štetočinu u usevu kukuruza. Najviše štete čini u usevima semenskog kukuruza i kukuruza šećerca, ali podjednako pravi štetu i u povrću i voću. Pored smanjenja produktivnosti i uticaja na oplodnju, prisustvo ove štetočine izaziva lomljenje biljaka, a oštećenja larvi predstavljaju otvoren ulazak za patogene i razvoj mikoza. Kukuruzni plamenac utiče na smanjenje prinosa kukuruza od 2 do 25%.
Prihrana pšenice je na redu i mora se obaviti jer će bez nje prinos biti ispod proseka. Pšenica je stigla do 4-5 listova i sada joj treba pomoći u razvoju. Potrebno je uraditi N min – test pre prihrane pšenice. Preporuka je da se 60% rastura u fazi bokorenja, a ostatak 40% u fazi vlatanja.
Krajnji korisnici su u obavezi da prilikom korišćenja sredstva za zaštitu bilja ispražnjenu ambalažu isperu na pravilan način, a u skladu sa Pravilnikom o sadržini deklaracije i uputstva za primenu sredstava za zaštitu bilja, kao i specifičnim zahtevima i oznakama rizika i upozorenja za čoveka i životnu sredinu i načinu rukovanja ispražnjenom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja. Veoma je važan odgovoran pristup od strane proizvođača sredstava za zaštitu bilja, ali i pravilno postupanje od strane korisnika sredstava za zaštitu bilja. Adekvatno upravljanje ambalažnim otpadom podrazumeva ispiranje prema uputstvu i bezbedno privremeno skladištenje kod korisnika, i preuzimanje, transport i konačno zbrinjavanje ove vrste otpada od strane ovlašćenih operatera.
Cilj agrohemijske analize zemljišta je postizanje visokih i stabilnih prinosa uz racionalnu i pravilnu primenu mineralnih đubriva. Postizanje visokih i stabilnih prinosa gajenih kultura treba da omogući povratak uloženog i ekonomsku dobit. Analizom zemljišta na parametre kontrole plodnosti, poljoprivredni proizvođači dobijaju preporuku o pravilnom đubrenju za naredne četiri godine u smislu količine đubriva kao i vremena njegove primene. Ova mera dovodi do značajne racionalizacije upotrebe đubriva.

Koordinator: Slavica Maksimović

Izvor: PSSS Šabac