Jari ječam – agrotehnika i hranljivost

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524890
    Anonimni

      Јечам је једногодишња зељаста биљка која успева у различитим климатским условима и готово на свим типовима земљишта осим киселих. Јечам је потребно гајити у плодореду а добри предусеви су му окопавине и једногодишње легуминозе. Дубина обраде земљишта није ограничавајући фактор за висину приноса јер јечам има плићи коренов систем. Ако се обезбеди оптималан ниво хранива у земљишту може се испољити генетски потенцијал родности јечма. Ђубрење јарог јечма се практикује уношењем предсетвено целокупне количине хранива без прихране и то са 300 кг/ха НПК 15:15:15 + 100 кг/ха КАН-а. Сетву јарог јечма треба обавити крајем зиме, од средине фебруара до средине марта , а норма семена за сетву креће се од 160 – 180 кг/ха, а у каснијем року сетве и до 200 кг/ха. Сетву треба обавити декларисаним семеном, житном сејалицом на дубину 3 – 5 цм. Мере неге усева јечма су сузбијање корова, болести и штеточина, мада ако се сетва добро обави јечам својим густим хабитусом онемогућава појаву веће бројности корова.
      У поређењу са осталим житарицама јечам је храњив готово као пшеница али је здравији. Ретко се користи у људској исхрани, а употреба јечма је 67% у сточарству, 28% пиварство, и 5% прехрамбено. Млевењем се добија брашно које се користи за специјалне врсте хлеба. Утврђено је да садржи 35% незасићених масних киселина које смањују холестерол у крви. Јечам садржи угљене хидрате 73 %, беланчевине 11 % и масти 2 %. Богат је витаминима Б групе, посебно Б12, као и витаминима А, Д и Е, минералима калијумом, фосфором, магнезијумом, кајцијумом, гвожђем, цинком и др. Због свих тих састојака има бројна лековита својства. У ту сврху осим зрна и брашна, користе се мекиње, сируп, каша, пиво, облози, јечмена водица. Препоручује се особама са пробавним сметњама, за јачање и подмлађивање организма, против умора, болести јетре, желуца, крвних судова, реуме, грчева у ногама и рана. Добар је за дијете, а делује подстицајно и на нервне ћелије. Као и остале житарице, својства му се побољшавају кад проклија. Пиво од проклијалог јечма користи се за побољшање апетита и јачање организма.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.