- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 11 meseci ranije by Petrović Milan.
-
AutorČlanci
-
28.12.2022 u 17:47 #524830Petrović MilanUčesnik
Калемљење винове лозе је сложен и комплексан посао. Производња лозних калемова се изводи калемљењем на зрело и састоји у томе да се у рано пролеће спајају зрели једногодишњи делови винове, племените лозе са зрелим резницама лозне подлоге. Први корак је припрема резница,подлоге, из матичњака која се обавља у зимском периоду,тј.када је вегетција у фази мировања. Затим се врши орезивање племените лозе и припрема племке,тј,сорте винове лозе коју желимо да произведемо. Резнице лозне подлоге се после оразивања из матичњака чувају у хладњачама или траповима све до непосредног калемљења. Пре самог калемљења резнице лозне подлоге се потапају у воду у којој је растворено неко средство за дезинфекцију. Након 24 до 48 сати се ваде из воде, оцеде и свака појединачно се припрема за калемљење. Припрема се састоји у томе да се уклањају сва окца по дужини. Следећи корак је да се резнице лозне подлоге прекраћују на доњем делу испод најнижег коленца 2 до 3 мм. Резнице винове,племените лозе се прекраћују на кратке резнице са једним окцем. Калемљење се може обавити ручно уз помоћ калемарског ножа или машински. Ручним калемљењем се више уочавају оболела ткива која се суше на лозној подлози или племци и њих треба избегавати . Најчешћи начин ручног калемљења је енглеско спајање на језичак док код машинског је у облику слова грчког слова омега. По завршеном спајању лозне подлоге и племке врши се парафинисање умакањем у парафин загрејан на 90 степени Целзијуса. Тиме се спречава губитак влаге и штити од инфекције самог спојног места. Након парафинисања, окалемљене резнице се слажу у неки инертни матријал,песак или пиљевину, и чувају у стратификали 15 до 20 дана на температури од 28 до 30 степени и уз оптималну влажност. Новији начин је производња калема без инертног матријала већ само чување у води уз обезбеђену адекватну температуру. Сврха стратификовања је калусирање спојног места. Након тога, сам калем се расхлађује природним путем и износи у растила.
Милан Петровић
ПССС Крушевац -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.