PEPELNICA U VINOVOJ LOZI (Uncinula necator)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524734
    Varjačić Goran
    Učesnik

      Пепелница напада све зељасте делове на виновој лози: лишће, ластаре, цветове и гроздове.
      Посебно је штетна на гроздовима јер доводи до пуцања бобица које се затим суше и пропадају.
      Симптоми се прво јављају на лишћу, на коме се стварају веће или мање пепељасте пеге.
      Лишће може бити заражено у свим фазама развоја без обзира на старост. Паразит се развија како с лица, тако и с наличја листа. У пролеће се на лицу јавља неприметно тамно-зелена боја, а временом симптоми су јаснији јер се развија брашнаста навлака која је беличаста са лица и сивкаста са наличја. Заражено лишће се деформише.
      Температура је главни фактор који ограничава развој гљиве. Оптимална температура за инфекцију и развој болести је 20ºC-27ºC. Док се пораст гљиве обавља у интервалу од 6º C-32 ºC. Температура изнад 35ºC инхибира клијање конидије и на температури изнад 40º C конидије угињавају.
      На 25º C конидије проклијају за око 5 часова.
      Пепелница се на виновој лози јавља рано у вегетацији, па се са заштитом против пепелнице мора одпочети убрзо по кретању винове лозе. Када ластари достигну 5-10 цм дужине, односно када је на њима развијен трећи лист.
      Сумпор на пепелницу делује парама, па његова ефикасност зависи пре свега од температуре. Оптималне температуре за деловање сумпора крећу се од 22º Cдо 30º C. Док се на 35º C употреба сумпора не препоручује, јер се јавља фитотоксичност. За сузбијање пепелнице успешно се користе и други фунгициди, као: Топас,Тилт, Фалкон, Вивандо, Посталон, Луна еxпириенце и др.

      Дипл.инг. Горан Варјачић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.