Čađava pegavost lista i i krastavost ploda jabuke (Venturija inaekvalis)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524597
    Đukić Ružica
    Učesnik

      Чађава пегавост листа и и краставост плода јабуке (Venturija inaekvalis) је економски најзначајнија болест јабуке.у подручјима где су честа прохладна пролећа и лета Штете које настају могу бити 70% и веће.Ова болест напада крушку и јабуку..Утиче на смањење тржишне вредности заражених плодова , опадање несазрелих плодова и лишћа и слабо формирање цветних пупољака.
      Светло смеђе и маслинасто мрке пеге се појављују на листу и на лисним дршкама. Kасније пеге добијају загаситију боју. Младо заражено лишће се код јаког напада увија и опада, а код каснијих зараза стварају се мрке јасно оивичене пеге. У оквиру пега ткиво изумире и суши се.Цвет може да буде заражен још у раној фази отварања цветног пупољка. На цветовима се образује навлака конидија маслинасте боје, а затим цветови потамне, осуше се и отпадну.Најосетљивији је млади плод и уколико је зараза плода ранија, последице су штетније. Млади плодови уколико не отпадну остану закржљали и деформишу се. Уколико су плодови старији стварају се мркозелене пеге које попримају кружни облик
      Патоген Venturija inaekvalis се сузбија комбинованјем помотехничких хигијенско санитарних и хемијских мера.
      Помотехничке мере су: подизање засада на осунчаним местима, резидба и проветреност круне, формирање оптималног узгојног облика(нпр.витко вретено) избор сорти и др.
      Хигијенске / санитарне мере : уклањање заражених биљних остатака има значајну улогу у смањењу примарне заразе. Ово се постиже третирањем опалог лишћа 5% тним раствором урее у количини од 1000 л/ха( 50 кг урее/1000 л воде) чиме се остварује значајно смањење инфекционог потенцијала. Јесењим третманима ( новембар) потенцијал заразе се смањује за 50% а пролећним за 66%.
      Хемијске мере се врше применом фунгицида у одређеним временским интервалима током целе сезоне.Најефикаснија заштита јабуке од Venturija inaekvalis) је спречити примарне заразе. Превентивно , од фазе мировања до фазе пуцања пупољака користимо средства на бази а.м. бакар хидроксид Интервал између третмана минимум 7 дана. Такође за превентивно третирање пре остваривања услова за заражавање касније у вегетацији користимо средства на бази а.м. манкозеб или а.м. каптан(каренца 21 дан).За третирање од отварања првих листова до завршетка цветања користимо системичне препарате на бази а.м. ципродинил( каренца 28 дана) Током вегетације користимо средства на бази а.м. дифеноконазол (каренца 28 дана) а у другом делу вегетације можемо користити средства на бази а.м. пириметанил (каренца 21 дан)

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.