E AGRAR – agroekonomija Bojana Nešić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524365
    Nešić Bojana
    Učesnik

      U toku 2023. godine planira se uspostavljanje sistema eAgrar.

      Plan je da postoje dva portala. Jedan portal bi se odnosio na registraciju poljoprivrednih gazdinstava. Novi informacioni sistem će omogućiti onlajn registraciju poljoprivrednih gazdinstava i podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz RPG-a.

      Drugi portal bi se odnosio na subvencije tj. zahteve za podsticaje u poljoprivredi. Ideja je brže odobravanje i isplata podsticaja, smanjenje mogućnosti greške pri podnošenju i obradi zahteva, kao i ubrzanje obrade zahteva usled uvezivanja relevantnih registara, efikasnije izveštavanje, praćenje statistike podsticaja i veći stepen kontrole. Uz izmene načina prijema zahteva koji se odnosi na elektronsko podnošenje, dodatno bi se ubrzala njihova obrada i stvorili bi se uslovi da se svi predmeti koji se prime u toku godine u istoj i isplate.

      eAgrar je prvi korak ka stvaranju integrisanog administrativnog i kontrolnog sistema državnih podsticaja u poljoprivredi, odnosno sistema za implementaciju i kontrolu direktnih plaćanja i subvencija u okviru mera ruralnog razvoja.

      U predstojećem periodu, Uprava za agrarna plaćanja će zaokružiti informacioni sistem kojim će se omogućiti efikasna isplata podsticaja uz višestruko skraćenje vremena obrade zahteva.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.