Trulež plodova

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524347
    Vulović Lidija
    Učesnik

      Monilinia fructigena je gljiva prouzrokovač truležnica najčešće na jabuci a neretko identifikuje se i na krušci, dunji, šljivu, višnji a ređe na breskvi, nektarini i kajsiji. Parazitira uglavnom na plodovima, ređe na cvetovima i drugim organima. Plodovi mogu biti napadnuti od samog zametanja do potpune zrelosti, a kasnije i u skladištu. Iznošenjem plodova iz skladišta bolest naglo napreduje.
      Oboleli mladi plodovi se suše i opadaju. Inficirani stariji plodovi najpre trule, a kasnije se suše i mumificiraju. Na plodovima se uočavaju sivopepeljaste gomilice sa pravilnim kružnim rasporedom oko mesta zaraze a tkivo unutar njih truli. Infekcija se uglavnom ostvaruje preko rana nastalih delovanjem insekata, grada, tokom berbe itd. Usled širenja bolesti plodovi gube vodu, smežuraju se i pretvaraju u mumije. Mumificirani plodovi ostaju na voćkama ili opadaju i u njima gljiva prezimljava. Sledećeg proleća ili leta, pri povoljnoj vlažnosti, na površini ovih plodova formiraju se konidije koje vrše infekcije.
      U cilju suzbijanja ovog patogena preventivne mere kontrole su:
      – sakupljanje i uništavanje inficiranih plodova,
      – suzbijanje insekata u cilju sprečavanja oštećenja plodova,
      – odstranjivanje i spaljivanje suvih grana,
      – adekvatna rezidba u cilju bolje provetrenosti krune.
      – Skladištenje isključivo zdravih plodova
      Hemijske mere zaštite sprovode se u jesen kada opadne minimum 70% lišća nekim od registrovanih fungicida na bazi bakra. U toku vegetacije, u cilju sprečavanja pojave truleži u skladištu, u fazama sazrevanja plodova, sprovode se hemijske mere zaštite primenom nekog od registrovanih fungicida za tu namenu.
      Lidija Vulović
      Dip.ing. za zaštitu bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.