- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 1 mesec ranije by Kostić-Đorđević Mimica.
-
AutorČlanci
-
30.11.2022 u 14:11 #524247Kostić-Đorđević MimicaUčesnik
Crna i crvena ribizla su žbunašice.Rezidba se primenjuje u cilju formiranja žbuna, zatim radi regulisanja rodnosti i obnove i podmlađivanja žbuna. Ukoliko se one ne bi orezivale, tj. ukoliko se ne bi izbacivale starije grane rezidbom, onda bi pojava i razvoj jednogodišnjih izdanaka bila smanjena i takvi žbunovi bi davali sve slabiji rod i brže bi propadali. Zato se ove vrste moraju orezivati svake godine da bi se podstaklo izbijanje novih izdanaka, a time povećala rodnost i životni vek žbuna. Kod crne ribizle se od četvrte godine, pored ostavljanja 3–4 prošlogodišnja izdanka, iz žbuna uklanjaju najstariji, trogodišnji izdanci.
Ovakvim orezivanjem žbunovi će uvek izgledati mladi i vitalni i uvek ćemo imati dovoljan broj mladih grana na kojima se dobijaju najkvalitetniji plodovi. Crvena ribizla se orezuje nešto drugačije jer formira manji broj izdanaka na kojima se obrazuju i bočne grane
te se kod nje, mogu ostavljati i starije grane. Kod ovih voćnih vrsta se godišnje ostavljaju 2–3 nova izdanka, a najstariji izdanci (četvorogodišnji) se izbacuju posle pete godine. Dodatna mera kod crvene ribizle je i rezidba bočnih grana
koja se vrši tako što se deo njih prekraćuje na 5–6 pupoljaka za rod, a deo na 1–2 pupoljka za novi porast. Preguste bočne grane se proređuju. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.