Gajenje koza na malim gazdinstvima – Gordana Vujaklija

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523866
    Vujaklija Gordana
    Učesnik

      Gajenje koza na malim gazdinstvima
      Uzgoj koza i proizvodnja i prerada kozjeg mleka sve više dobijaju na značaju prvenstveno zbog proizvoda koji su biološki visokovredni. Kako bi proizvodnja bila uspešna, a istovremeno i rentabilna, potrebno je obezbediti i ispuniti nekoliko veoma važnih uslova a to su:
      • Plasman poljoprivrednih proizvoda i jasno definisan smer proizvodnje
      • Zdrav zapat, kontrolisanog porekla, odgovarajuće rase, odabrane prema pravcu proizvodnje
      • Odgovarajuće smeštajne uslove projektovane u skladu sa smerom proizvodnje
      • Kvalitetna, dobro izbalansirana ishrana
      • Ispaša u letnjem periodu
      • Pravilna i odgovarajuća zdravstvena zaštita
      • Pisana evidencija svih promena i događanja na gazdinstvu
      Bez jasno definisanog cilja i sigurnog plasmana proizvoda na tržištu nema uspešne proizvodnje, naprotiv, ona često postaje slučajna i preti joj zatvaranje i kraj. U pogledu ishrane koze su veoma izbirljive, rado brste kad im se ukaže prilika i veoma izbirljive u pogledu higijenskog stanja pašnjaka. Kvalitet hrane treba da zadovolji uzdržne potrebe, potrebe u fazi rasta, laktacije, za fizičku aktivnost i termički stres usled hladnoće.
      Telesna razvijenost grla bitno utiče na zdravlje, otpornost, konstituciju i intenzitet iskorišćavanja grla. Zbog toga je značajna selekcija i ocena grla po eksterijeru. Dobro razvijena i mlečna koza ima finu glavu, miran izraz, sjajne i blage oči, uspravne uši, dug i tanak vrat, čvrst skelet i dobro razvijeno telo. Grudni koš treba da bude širok a rebra duga i dobro zaobljena, plećke dobro povezane uz telo i da ne štrče. Noge treba da su prave, suve, s dovoljnim razmakom, a zadnje dobro razmaknute i paralelne. Nepoželjan je stav X ili O.
      U našim uslovima u zimskom periodu za koze u laktaciji telesne mase 50 kg može se koristiti sledeći obrok: 1,5 kg kvalitetnog sena, silaža najviše 1/3 od količine sena (0,5 kg), stočna repa ili repin rezanac oko 0,2 kg, pivski trop 0,3 kg i mekinje 0,1 kg. U letnjem periodu za kozu u laktaciji koja daje 2,5 l mleka dnevni obrok sadrži 0,3 kg koncentrata i 6-7 kg paše.
      Gordana Vujaklija, savetodavac za stočarstvo
      PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.