PROPADANJE PLODOVA JABUKE U SKLADIŠTU I KAKO TO SPREČITI

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523662
    Mladenović Žaklina
    Učesnik

      Пропадање плодова јабуке у складишту и како то спречити
      Процес који јабука прође до момента када дође до потрошача је веома дуг и сложен. Проблеми са којима се произвођачи сусрећу су разнолики, али квалитет нјиховог рада током производње утиче на проблеме са којима могу да се сусрећу приликом чувања јабуке у складишту. Задатак произвођача и фитопатолога је да се спречи зараза, односно појава болести, а ако и дође до заразе треба спречити њено даље ширење и по могућности заштити плодове водећи рачуна о заштити човекове средине и економској исплативости предузетих мера.
      Болести које се јављају током складиштења јабуке могу бити абиотске и биотске природе.
      Болест и које изазивају абиотски узрочници називају се функционалне или физиолошке болести. Овде убрајамо све поремећаје који настају услед едафских поремећаја и климатских фактора, отровних гасова, хемијске штет
      и сл.
      1.Мањак или вишак хранива у земљишту
      За оптималан раст и развој биљака битна је уравнотежена исхрана, како би однос елемената био сразмеран. Недостатак или, ређе вишак хранљивих материја могу довести до функционалних промена,односно до промена које настају у физиолошким процесима који се онда манифестују као болест 2.Недостатак или вишак влаге у земљишту
      За нормалан раст и развој биљке потребна је одговарајућа влага која зависи од врсте биљке, њене бујности, типу тла температури и слично.
      3.Утицај високих и ниских температура
      За биљку могу бити штетне и високе и ниске температуре
      4.Недостатак светла
      5. Oтровни гасови.
      6. Хемијске повреде Најпознатије абиотске болести јабуке у складишту су:
      горке пеге, јонатанове пеге или површинске флеке.
      Сви ови фактори утичу на нормалан и правилан развој биљке тако да поремећај у исхрани биљака доводи до појаве горких пега које могу да се јаве и због превелике бујности стабла, мало плодова,високе температуре.
      Плодови јабуке подложнији су појави пега ако су недовољно зрели и ако су крупнији. Посебно се јављају при дужем транспорту и у приручним складиштима. Oве пеге су погодна места за продор гљиве која узрокује
      труљење.Сушни период током вегетације погодује развоју јонатанових пега. Исто тако крупнији плодови су подложнији него ситни.
      Површинске флеке настају на покожици зелених плодова или недозрелих обојених сорти. Ове пеге су физиолошке природе а сматра се да настају код плодова са повећаним садржајем азота и мањком калцијума. У току проиводње услови и високе температуре и јаке суше повећавају ризик за стварање површинских флека.Да би се самњила појава плодове треба брати при оптималној зрелости.
      Често се каже да је болест поремећај у мирфолошком и физиолошком развоју бињака, што се манифестује видљивим знацима-симптомима. Ова дефиниција обухвата болести код којих су видљиви симптоми, али не обухвата болести без симптома ткз.латентне заразе.То су случајеви када је узрочник болести у биљци, дкле она није здрава, али нема видљивих знакова заразе.Ако се десе пропусти у заштити онда настају болести биотске природе које изазивају труљење и пропадање плодова
      Најчешће које нападају јабуку у складишту су:
      Monillia spp., Colethotrychum soo., Sphaeropsis spp.,које се у латентном прикривеном облику уносе у складиште.
      Исто тако приликом брања, паковања,транспорта и складиштења може доћи до повреда када лако долази до инфекције и даљег развоја гљива као што су: Botrytis spp., Penicilium spp., Fusarium spp.,које такође изазивају трулеж.
      Жаклина Младеновић саветодавац за заштиту биља

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.