- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 1 mesec ranije by Božović Nebojša.
-
AutorČlanci
-
01.10.2022 u 03:03 #523637Božović NebojšaUčesnik
Za uspešno gajenje spanać traži srednje teška zemljišta,lako propustljiva,strukturna i posebno plodna. Često su stari povrtari ispitivali plodnost zemljišta gajenjem spanaća. Ako spanać uspeva na tom zemljištu onda je to zemljište pogodno za gajenje svih povrtarskih kultura. Spanać ne podnosi kisela zemljišta, odgovaraju mu zemljišta pH 6,5-7. U plodoredu spanać dolazi na drugom mestu posle vrsta obilno đubrenih stajnjakom. Obrada zemljišta se radi neposredno posle skidanja predkulture. Spanać veoma dobro reaguje na đubrenje stajnjakom ali zbog kratke vegetacije nedovoljno je korišćenje hraniva. Sa 10t prinosa spanać iznosi 50kg azota, 20kg fosfora, 40kg kalijuma i 20kg kalcijuma. Zbog opasnosti od nagomilavanja štetnog nitrata spanać se najčešće đubri sa 80-100kg azotnih, fosfornih i kalijevih hraniva.Pri tome se koriste sporo razgradiva đubriva,a đubri se pre setve. Za spanać je bolji amonijačni oblik azotnog đubriva jer smanjuje sadržaj oksalne kiseline i nitrata u listovima spanaća. Pri ozimoj kulturi pred setvu se daje polovina NPK đubriva, a druga polovina u proleće. Kod slabog uspevanja spanać se jednom prihranjuje (polovina ukupnog NPK đubriva) pre maksimalnog razvoja listova ili ako je berba sukcesivna (otkidanjem listova),onda posle prve berbe.
Spanać se proizvodi direktnom setvom semena,a rokovi setve zavise od cilja proizvodnje. U zavisnosti od vremena setve, razlikuje se prolećna, jesenja i ozima proizvodnja. Seje se sejalicom sa rastojanjem redova od 20-25cm ili u trake (5 redova) sa razmakom između traka od 4-50cm i redova 15cm. Za ovakav način proizvodnje potrebno je 25-30kg semena po hektaru. Pred setvu je dobro da se seme potopi u vodu u toku 2 dana,čime se postiže brže klijanje.Nakvašeno seme se može sejati samo u vlažno zemljište. Pri povoljnim uslovima spanać niče za 6-8 dana, a ako je zemljište suvo za 14-20 dana.
Dipl.ing.ratarstva i povrtarstva Božović Nebojša -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.