- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 3 meseci ranije by Todorović Magdalena.
-
AutorČlanci
-
30.09.2022 u 22:43 #523624Todorović MagdalenaUčesnik
Jabuka Šumatovka
Ova sorta smatra se jednom od najstarijih na našim područjima. Šumatovka je stara domaća sorta jabuka. Sazreva krajem oktobra i plodovi se dugo čuvaju. Plod je sitan dostiže težinu od 50 do 80 gram, pokožica je srednje debela, sjajna, osnovne zelenkastožute boje, a dopunska boja je tamno crvena i javlja se sa sunčane strane. Meso je beličasto, čvrsto, sočno, slatkonakiselog ukusa, osrednjeg kvaliteta.
Otporna je prema bolestima. Pogodna je kao sirovina za industrijsku preradu.
Dostupno na podlozi: MM106 i najzastupljenija je na teritoriji Vranja i Toplice. Cveta srednje rano a rađa obilno i to plodove osvežavajućeg ukusa. Ono po čemu je naročito karakteristična ova sorta je to da se može gajiti bez zaštite, te je vrlo pogodna za organski uzgoj.
Ova srednje bujna sorta sa piramidalnom krunom rađa plodove čije meso je belo, nakiselog ukusa. Čvrsto je, sočno i ima izrazito prijatnu aromu, topljivo je prilikom konzumiranja. Ova sorta smatra se savršenom za industrijsku preradu, uglavnom za pripremu sokova od jabuka ili jabukovače.
Plodovi sorte Šumatovke imaju niz pozitivnih strana: izdržljivi su i njihov kvalitet raste dugim čuvanjem što je veliki plus. Naime, oni se mogu čuvati sve do maja meseca, a tokom skladištenja oni postaju sve sočniji i još prijatnije arome. Pored toga vrlo su transportabilni, te ne morate brinuti o oštećenjima prilikom transporta, a kako su čvrsti, ne morate biti preterano obazrivi ni prilikom berbe.
Još jedna bitna stavka što se tiče same rezidbe sorta Šumatovka treba da se orezuje samo prve tri godine (da se oblikuje krošnja), a nakon toga ne morate pribegavati orezivanju.
Sorta jabuka Šumatovka se naročito ističe po svojoj otpornosti na veliki problem u uzgoju te kulture – čađavoj krastavosti. Odoleva i nepovoljnim klimatskim uslovima suši i mrazu, te i u nepovoljim uslovima daje bogat rod.
Šarunka
Ova sorta se od davnina gaji u Toplici, u okolini Prokuplja. Plodovi su srednje veličine, kolačastog oblika i pri čašici malo suženi. Ime šarunka potiče od pramenasto-rumenih uzdužnih pruga na pokožici. Meso ploda je tvrdo, žilavo, slatko, lepe arome, ali osetljivo na mehanička oštećenja. Plodovi u običnim uslovima mogu da se čuvaju do proleća. Stablo ove sorte je bujno, otporno i veoma rodno. Relativno je otporna prema fuzikladijumu, kao i prema većini biljnih bolesti, zbog čega je pogodna za organsku proizvodnju. Uspeva na svim tipovima zemljišta.
dip.inž. Todorović Magdalena -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.