ISPITIVANJE NOVIH PINK I BEEF TIPOVA PARADAJZA U 2022 godini

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine ranije by Lazović – Đoković Nada.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523504
    Lazović – Đoković Nada
    Učesnik

      Kombinacija tradicionalnog ukusa sa prinosom i rezistencijom savremenih hibrida sve više opredeljuje proizvođače za ove tipove paradajza u Pčinjskom okrugu.
      Setva 28.03.2022.
      Pikiranje 30.04.2022.
      Rasađivanje 20.05.2022.
      U našem ogledu testirali smo 6 različitih hibrida pink I beef paradajza I utvrdili smo da je ova godina bila veoma interesantna za analizu ranostasnosti. Dosta ranije sazrevanje sugeriše da su temperature bile više i da je paradajz masovnije prispeo na tržište što se pozitivno odrazilo na mogućnost plasmana na našim pijacama čime se ostvarila odlična cena.
      Od svakog hibrida odabrano je šest uzastopnih biljaka i izvršeno je brojanje ubranih plodova i merenje mase. Iz tih podataka dobili smo prosečnu krupnoću ploda i prinos po biljci u prvoj berbi.
      KARANFIL F1
      Identerminantni hibrid pink paradajza, intenzivnog porasta, umerene lisne mase, lepe pokrivenosti ploda što ga čini pogodnim za ranu i letnje-jesenju proizvodnju.
      Ima veoma čvrste plodove što omogućuje duže čuvanje. Plodovi su odličnog ukusa zbog visokog procenta šećera, sjajne crvene boje, prosečne težine 220-250 grama.
      KVANTUM F1
      Identerminantni hibrid pink paradajza, intenzivnog porasta, umerene lisne mase, lepe pokrivenosti ploda što ga čini pogodnim za ranu i letnje-jesenju proizvodnju.
      Ima lepe,okrugle, krupne I čvrste plodove što omogućuje duže čuvanje. Plodovi su odličnog ukusa zbog visokog procenta šećera I visok potencijal prinosa.
      Krupnoća ploda oko 230-260 g
      FERMAN F1 –
      Rani indeterminantni hibrid paradajza u beef tipu, biljka srednje snažnog porasta, snažnog korenovog sistema. Hibrid koji je dobre prilagodljivosti različitim tehnologijama proizvodnje. Plodovi težine od 220 – 240 g, sa 4 – 6 plodova po klasteru. Odlične su čvrstine i uniformnosti pogodni za trnasport. Boja plodova je intenzivno crvene boje, odličnog ukusa.
      KESSIE F1 –
      Rani indeterminantni beef tip paradajza. Selekcionisan za zaštićeni prostor, za najraniji zimsko – prolećni segment proizvodnje. Biljka snažna, jaka, veoma produktivna, formira 4 – 5 plodova po klasteru. Plodovi intenzivno crvene boje, težine oko 240-280gr, dobre čvrstine, poseduje dobru toleranciju na pucanje plodova.
      PINK WAVE F1 –
      Rani indeterminantni hibrid pink paradajza. Biljka je srednje jakog habitusa, plodovi pink boje, okruglog do blago spljoštenog oblika, uniformni, težine 200 – 250g. Plodovi su srednje čvrstine, odličnog ukusa.
      DANUXIA
      Srednje rani indeterminantni paradajz namenjen proizvodnji u zaštićenom prostoru i otvorenom polju. Biljka snažnog porasta, visokog potencijala rodnosti, kratkih internodija. Uniformnih plodova, dobre čvrstine, težine 260 – 300gr.
      IMG_20220916_201403.jpg IMG_20220916_201427.jpg IMG_20220916_201442.jpg IMG_20220916_201501.jpg IMG_20220916_201505.jpg
      Zelena kragna javlja se uglavnom kod hibrida koji su naj ukusniji za jelo i koji imaju vise suve materije. Uglavnom kod bef tipa. To je genetsko, potpuno prirodno svojstvo pojedinih hibrida, ali zbog zahteva našeg tržišta bolje ih je izbegavati.
      Do pojave kragne uglavnom dolazi u proizvodnji prilikom sazrevanja na visokim temperaturama i pri nepravilnoj prihrani. Prepoznaju se još dok su plodovi zeleni tako što je u tom momentu gornja polovina ploda tamnije zelene boje u odnosu na donji deo ploda.
      Ukoliko se pojavi zelena kragna primeniti prevenciju ili agrotehničkim merama uticati na smanjenje pojave:
      • Snižavanje temperature zasenom i ventilacijom
      • Obustavljanje skidanja lišća
      • Prilikom zakidanja vrha biljke ostaviti više lisne mase pustiti i neki zaperak
      • Prihrana sa đubrivom gde je odnos hraniva N:P:K 2:1:4 (bez uree i hlorida) koje poboljšava kvalitet ploda i daje bolju boju

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.