Zelena povrtna stenica (Nezara viridula)

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine ranije by Mujakić Dejan.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523498
    Mujakić Dejan
    Učesnik

      Zelena povrtna stenica (Nezara viridula)
      Zelena povrtna stenica (Nezara viridula) je poreklom iz tropskih i suptropskih krajeva a kod nas se nastanila 2007 godine. Javlja se u usevima paprike, paradajza, krompira, boranije, soje, kukuruza i u zasadima voća. Kod nas je uglavnom prisutna u baštama, okućnicama, ekstenzivnijim usevima i zasadima ali ima potencijal širenja na velikom broju gajenih biljaka. Polifagna je i hrani se biljnim sokovima.
      Odrasli insekti su zelene boje, dugi oko 15 mm, ženke su krupnije. Polažu buretasta jaja na naličju listova u gomilicama, koja su u početku bela a razvojem dobijaju narandžastu nijansu. Štete pričinjavaju larve i odrasle stenice koje buše biljno tkivo i sisaju sokove. Na mestima uboda na plodovima dolazi do promene boje a u unitrašnjost se javljaju grudvice, dolazi do preranog sazrevanja, smanjene veličine i težine ploda i takvi plodovi gube tržišnu vrednost.
      Odrasli insekti u jesen traže skloništa za zimu i često ulaze u kuće i stanove a u svrhu odbrane ispuštaju neprijatan miris koji nije opasan za čoveka.
      Od nepesticidnih mera značajne rezultate daje:
      – Puštanje Trissolcus basalis parazitoidne ose iz porodice Platygastridae.
      – Setva ranih sorti da bi se izbegao napad
      – Setva ranih sorti kao mamac pored useva koji kasnije sazrevaju ili gde će biti pušteni korisni organizmi koji će se tretirati
      – Korišćenje barijera (veštačkih i prirodnih)
      – Suzbijanje korova u voću je dalo dobre rezultate
      – U baštama i okućnicama mogu se ručno skupljati
      Primena prestcidnih mera je otežana jer napad stenica je najjači u vreme sazrevanja plodova, ne može se ispoštovati karenca i nema registrovanih insekticidia. Najbolje rezultate pokazali su insekticidi na bazi bifentrina i deltametrina. Prilikom korišćenja hemijskih mera zaštite obavezno treba voditi računa o karenci.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.