Jesenje prskanje voćaka sumporom i krečom

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine ranije by Stojanović Dušan.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523480
    Stojanović Dušan
    Učesnik

      U toku je period kada se voćke pripremaju da uđu u period mirovanja. Trenutno lišće na većini voćnih vrsta počinje da menja boju i da žuti, a zatim i počinje da opada. Ovo je i faza kada dolazi do mikropovreda na voćkama prilikom opadanja lišća čime se stvaraju povoljni uslovi za prodor i infekciju brojnim patogena. S tim u vezi se javlja i potreba za hemijskom zaštitom gajenih voćnih kultura. Cilj jesenjeg tretmana voćaka pored navedenog je i da se smanji infekcioni potencijal patogena za narednu vegetacionu sezonu, a samim tim i smanje pesticidni tretmani u sledećoj godini.
      Brojni patogeni i štetočine su ostale u voćnjaku u vidu prezimljujućih formi pa je potrebno izvršiti njihovo suzbijanje pre kretanja vegetacije. Prskanje u ovoj fazi treba obaviti sumporom i krečom.. Jako je bitno tretman obaviti pre kiše, a u fazi 2/3 opalog lišća sa biljke. Primenjuje se kod svih voćnih vrsta izuzev kajsije, leske i jagode koje su osetljive na ovaj tretman. Treba dobro okupati cele voćke prilikom tretmana.
      Potrebni sastojci za 1000 litara rastvora:
      1. 25 kg kvašljivog sumpora u prahu
      2. 20 kg hidratisanog
      Za primenu u toku vegetacije ovaj rastvor je moguće primeniti, ali u razblaženoj formi 4-5 puta u zavisnosti od biljne vrste.

      Mast. inž. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.