- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine ranije by Stojanović Dušan.
-
AutorČlanci
-
28.09.2022 u 14:04 #523480Stojanović DušanUčesnik
U toku je period kada se voćke pripremaju da uđu u period mirovanja. Trenutno lišće na većini voćnih vrsta počinje da menja boju i da žuti, a zatim i počinje da opada. Ovo je i faza kada dolazi do mikropovreda na voćkama prilikom opadanja lišća čime se stvaraju povoljni uslovi za prodor i infekciju brojnim patogena. S tim u vezi se javlja i potreba za hemijskom zaštitom gajenih voćnih kultura. Cilj jesenjeg tretmana voćaka pored navedenog je i da se smanji infekcioni potencijal patogena za narednu vegetacionu sezonu, a samim tim i smanje pesticidni tretmani u sledećoj godini.
Brojni patogeni i štetočine su ostale u voćnjaku u vidu prezimljujućih formi pa je potrebno izvršiti njihovo suzbijanje pre kretanja vegetacije. Prskanje u ovoj fazi treba obaviti sumporom i krečom.. Jako je bitno tretman obaviti pre kiše, a u fazi 2/3 opalog lišća sa biljke. Primenjuje se kod svih voćnih vrsta izuzev kajsije, leske i jagode koje su osetljive na ovaj tretman. Treba dobro okupati cele voćke prilikom tretmana.
Potrebni sastojci za 1000 litara rastvora:
1. 25 kg kvašljivog sumpora u prahu
2. 20 kg hidratisanog
Za primenu u toku vegetacije ovaj rastvor je moguće primeniti, ali u razblaženoj formi 4-5 puta u zavisnosti od biljne vrste.Mast. inž. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.