Vaši tuje i njihovo suzbijanje

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine ranije by Stojanović Dušan.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523474
    Stojanović Dušan
    Učesnik

      Obična tujina vaš

      Odrasle vaši i larve sišu biljne sokove iz grana i granĉica tuje, prouzrokujući sušenje pojedinih grana ili većeg dela krošnje. Obilna medna rosa koju luĉi prekriva biljne delove i stvara uslove za pojavu gljiva ĉađavica), što dodatno smanjuje fotosintezu i rast biljaka, a time i estetske vrednosti zasada tuja na zelenim prostorima.
      Ženke se pojavljuju u jesen i prezimljavaju. Otporne su na zimske temperature, osim ako se temperatura ne spusti ispod -10 oC. Kao posledica blage zime, beleži se pojava vaši na kultivarima tuje u živim ogradama i na pojedinaĉnim biljkama na zelenim površinama. Zato je suzbijanje tujine vaši potrebno vršiti integralnim pristupom, odnosno, primenom preventivnih mera i selektivnih pesticida.

      Štitaste vaši tuje

      Ciklus razvića ovih vrsta je gotovo identiĉan. Imaju jednu generaciju godišnje, a prezimljavaju polno zrele ženke na četinama i granama. Polaganje jaja poĉinje poĉetkom aprila do poĉetka maja. Dužina embrionalnog i postembrionalnog razvića traje tri, ili dva meseca, tako da je pojava novih imaga u isto vreme – krajem juna. Posle parenja, mužjaci uginjavaju, a oplođene ženke ostaju na biljkama, hraneći se sve do perioda prezimljavanja. Larve i ženke obeju vrsta hrane se sišući sokove iz svih nadzemnih delova biljke (stablo, grane, ĉetine, plod), usled ĉega se javlja hloroza ĉetina, sušenje pojedinih grana, ili pak, celih biljaka.

      Brašnasta štitasta vaš tuje

      Rasprostranjena je u celom Palearktiku i u mnogim zemljama je znaĉajna štetoĉina biljaka iz rodova Juniperus, Cupressus i Thuja. Telo vaši je pokriveno belim praškastim voskom . Polno zrela i oplođena ženka, smeđe boje, veliĉine oko 3 mm, formira na kraju tela belu jajnu kesu u koju poloţi 200-400 jaja i po kojoj se prisustvo vaši lakše otkriva. U toku godine razvija dve generacije, a prezimljava u razliĉitim razvojnim stadijumima, pa je pojava imaga neujednaĉena i razvuĉena. Prva imaga su utvrđena krajem juna i nalažena su do
      avgusta. Embrionalni i postembrionalni razvoj je iznosio 60 dana, pa su se imaga nove generacije poĉela javljati krajem avgusta. Naĉin prezimljavanja, neujednaĉen period ovipozicije, embrionalnog i larvenog razvića, dovode do preklapanja generacija, tako da su cele godine na biljkama prisutni svi razvojni stadijumi. Štetnost larve se uglavnom koncentrišu na ĉetinama, a ţenke na granama i to sa donje strane. Isisavanjem sokova dovode do fiziološkog slabljenja biljke, hloroze, sušenja ĉetina i pojedinaĉnih grana. Ova vaš izluĉuje velike koliĉine medne rose, usled ĉega su nadzemni delovi biljaka sjajni i lepljivi. Osim toga, medna rosa privlaĉi mnoge vrste iz reda Hymenoptera, koje su dobri indikatori prisustva štitaste vaši, koja se u preimaginalnim stadijumima na biljkama veoma teško detektuje.

      Od insekticida za suzbijanje štetočina tuje, u period mirovanja se preporučuje kombinacija mineralnog ulja sa hlorpirifosom. Na početku vegetacije se zemljišno primenjuje imidakloprid, a folijarno od proleća do sredine leta abamektini, piretroidi i organofosfati.

      Mast. ing. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.