HIGIJENA ISHRANE DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523463
    Brajović Nebojša
    Učesnik

      ХИГИЈЕНА ИСХРАНЕ ДОМАЋИХ ЖИВОТИЊА
      Од начина исхране зависи развој појединих органа, кондиција и функција појединих органа. Дати оброци морају одговарати у потпуности физиолошким потребама организма у погледу енергетске вредности и саставу хранљивих материја. Храна мора да је исправно припремљена и да се даје одређеним редом и у одређено време. Уколико се не придржавамо ових постулата, искоришћавање хране је недовољно, слабије је развиће, јављају се разне болести што у екстремним случајевима може изазвати и угинуће животиња као последица коришћења неквалитетне хране. Такође и штетне примесе, било да су настале неподесном припремом или спремањем хране могу имати за последицу обољења или угинућа. У храни се често могу наћи и страна тела. Најчешће су то ексери, комадићи жице, одрвенели оштри делови биљака, оштро иверје, прашина, песак, земља итд.
      Земља, песак и прашина у спремљену храну најчешће доспевају након обилних падавина и плављења ливада и њива. Са коришћењем кромпира, чичоке, репе и других коренастих и кртоластих хранива можемо такође унети у организам мање или веће количине земље, ако их пре употребе не оперемо. Ексери, жице и разни други оштри предмети могу доспети у храну непажљивим сабирањем хранива у пољу, смештајем хране у нечисте магацине или у просторије које служе као остава за друге материјале. Чест је случај да оштри метални предмети у храну доспевају из машина за време вршења жита, кошења и балирања сена, справљања силаже идр. Комадићи жице доспевају у сено или сламу и при распакивању бала сламе или сена. Ови предмети могу имати разне штетне последице по организам у зависности од количине страних тела у органима за варење. Код коња, честе су пешчане колике, до којих долази не само директним уносом страних тела у организам већ и због тога да недовољно храњене животиње настоје да ублаже глад глодањем зидова и подова. Код говеда су честе повреде оштрим предметима, који због анатомске грађе говеђег желуца и перисталтике могу продрети кроз зид бурага у правцу срца. Док су чврсти и несварљиви предмети у органима за варење сисара непожељни, за живину је неопходно да може да узима по потреби каменчиће. Обично су то каменчићи пречника од 2-6 мм који су неравни и рапави и који служе за ситњење хране у мишићном желуцу. У недостатку каменчића настају сметње у варењу, живина је невесела, перје је накострешено, слабо једе, добија пролив или затвор што може изазвати и угинуће.
      Да би се спремила квалитетна и безбедна храна треба бити пажљив при прикупљању, спремању и припремању хране. После развезивања бала пресованог сена и сламе треба пажљиво покупити и склонити механичке предмете уколико их има. Сено са поплавних подручја ослобађа се песка и муља сушењем и вишекратним претресањем пре одлагања у сењаке.
      Саветодавац за сточарство
      Небојша Брајовић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.