PRIMENA TOTALNOG HERBICIDA

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine ranije by Ćirić Milena.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523443
    Ćirić Milena
    Učesnik

      Totalni herbicidi ima različite komercijalne nazive, ali istu aktivnu materiju glifosat. Tako da se u prodaji mogu naći: GLIFOMARK, GLIFOL, GLIFOSAV-480, CLINIC-480, GLITOTAL i dr. koji imaju različite nazive, a predstavljaju isti herbicid sa 480g/l aktivne materije.
      To je translokacioni herbicid, koji se usvaja preko zelene lisne mase i kreće se naniže i naviše kroz biljku do korena, rizoma i drugih biljnih delova, nagomilava se u tačkama porasta i blokira rast. Zbog ove osobine jako je dobar za rešavanje višegodišnjih, problematičnih korova (poponac, ladolež, pirevina, zubača, divlji sirak, konjsko zelje i dr.) koji se godinama javljaju na pojedinim njivama. Bitno je sačekati da korovske biljke posle žetve strnih žita ili drugih useva, odrastu 10-20cm. Uskolisni korovi su najosetljiviji u fazi intenzivnog porasta do pred cvetanje, a poponac i ladolež u fazi cvetanja.
      Doza primene je 3-12 l/ha uz utrošak 200-400l/ha vode i zavisi od prisutne korovske flore. Divlja kupina, poponac, ladolež, palamida i zubača se suzbijaju dozom 10-12 l/ha uz utrošak 300-400 l/ha vode. Najpovoljniji period za suzbijanje divlje kupine je kraj avgusta, početak septembra. Koncetracija 2,0-2,5% je pokazala dobre rezultate u suzbijanju ambrozije. Tretiranje bi trebalo izvoditi u večernjim časovima, kada je temperatura vazduha u opadanju. U tom periodu biljke otvaraju svoje stome i intenzivnije usvajaju aktivne materije. Ove herbicide treba primeniti kada je vreme mirno, bez vetra jer su oni neselektivni i uništavaju svaku biljku sa kojom dođu u kontakt.Simptomi delovanja herbicida su vidljivi nakon 10-15 dana, a zemljište se može obrađivati 25 dana nakon tretiranja.
      Jako je važno da prilikom primene totalnog herbicida na njivama, srništima, u zasadima, međama ili na ruderalnim staništima ne dođe do zanošenja preparata na susedne gajene biljke.
      Milena Ćirić, dipl.inž.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.