Klimatske promene i proizvodnju krompira u EU-Nenad Nešović PSSS Kraljevo

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine ranije by Nešović Nenad.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523418
    Nešović Nenad
    Učesnik

      Klimatske promene će smanjiti ukupnu proizvodnju krompira u Belgiji, Holandiji, Francuskoj i Nemačkoj za 7 do 11 % uprkos povećanju površina pod krompirom.
      Tokom svog poslednjeg sastanka pre održavanja manifestacije Potato Europe 2022, uzgajivači krompira severozapadne Evrope (NEPG) procenjuju da će ukupna proizvodnja krompira u NEPG zoni (EU-04; Belgija, Holandija, Francuska i Nemačka) biti smanjena za 7 do 11% . Verovatna konačna površina NEPG zone (EU-04) u 2022. godini biće 510.938 ha, što je povećanje od 3,2% u odnosu na prošlu godinu i povećanje od 1,7% u odnosu na petogodišnji prosek. Holandski uzgajivači su zasadili 7,7 odsto ha više krompira u odnosu na 2021.
      U zavisnosti od rasta u ostatku sezone, ukupna proizvodnja bi trebalo da bude između 20 i 21 milion tona. Posle dugog i neobično sušnog i toplog leta, proizvodnja krompira je smanjena u celoj NEPG zoni.
      Situacije se razlikuju od zemlje do regiona, a najviše su pogođeni belgijski i francuski farmeri (smanjenje od oko 20% za belgijske farmere). Holanđani su bili mnogo manje pogođeni, posebno oni severno od velikih reka gde je zabeleženo više padavina. Neki farmeri neće moći da ispoštuju svoje očekivane ugovore zbog niskih prinosa.
      Leto 2022. biće zabeleženo kao teška i veoma skupa godina, ne samo zato što su prinosi po hektaru niski, već i zato što su troškovi energije i navodnjavanja bili mnogo veći. Toplotni talasi koji su se pojavljivali tokom leta dovešće do brojnih problema sa kvalitetom i skladištenjem.
      Postoje izveštaji o previsokoj težini (sadržaj suve materije), premalim gomoljima i još više zabrinjavajućim ukidanjem stanja mirovanja. Čak i ako kiša dovedu do boljih uslova tla i žetve, oštećenja pokožice bi mogle biti problem prilikom žetve.
      Rano klijanje u skladištima će takođe učiniti predstojeću sezonu skladištenja teškom i skupljom. Gubitak težine i nivoi gubitka će verovatno biti veći.
      Za razliku od 2018-19 kada je krompir mogao da bude uveden iz drugih delova Evrope (tj. uglavnom iz Poljske), ove sezone neće dolaziti krompir iz drugih krajeva, dok su potrebe prerađivača snažno porasle poslednjih godina.
      Šta farmeri treba da posade ili poseju sledećeg proleća?
      Aktuelne ugovorne cene za sezonu 2022 – 2023. potpisane su početkom godine, cene su bile prihvatljive, ali nakon što je počeo rat, a tokom čitavih poslednjih 6 meseci, troškovi proizvodnje su drastično porasli. Stvarne ugovorne cene ne pokrivaju dodatne troškove sa kojima se farmeri suočavaju i sa kojima će se suočiti u narednim nedeljama i mesecima.
      S obzirom da je tržište slobodnog otkupa stabilno na 25 EUR/100 kg (oko 25,2 USD/100 kg), a buduće tržišne kotacije za april 2023. nisu mnogo veće, farmeri su veoma zabrinuti za svoj prihod od krompira. Rastuće troškove treba da deli ceo lanac tržišta krompira.
      Uz mnogo veće troškove (struja, dizel, đubriva…) i veće rizike vezane za klimatske promene i rat u Ukrajini, pojedini farmeri se pitaju šta da posade ili poseju u proleće 2023. Bez garancija kupaca, proizvođači krompira bi na kraju mogli da odluče da sade ili poseju više alternativnih useva.
      Izvor: NEPG

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.