PROUZROKOVAČI PLAVE TRULEŽI USKLADIŠTENIH PLODOVA JABUKE

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine ranije by Đukić Ružica.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523388
    Đukić Ružica
    Učesnik

      PROUZROKOVAČI PLAVE TRULEŽI USKLADIŠTENIH PLODOVA JABUKE
      Plava trulež na uskladištenim plodovima jabuke dovodi do pojave kružnih vodenastih pega koje se šire i po površini i po unutrašnjosti ploda.Zaraženi plodovi dobijaju plesniv, ustajao moiris.U uslovima povoljnim za razvoj gljive dolazi do pojave plavo zelene plesni.
      Prouzrokovači plave truleži su gljive iz roda Penicilium. To su uglavnom patogeni rana ali mogu da prodru i kroz prirodne otvore. Plodovi oštećeni prilikom berbe su naročito podložni infekciji.
      Gljive iz roda Penicilium mogu produkovati širok spektar različitih mikotoksina.(citrinin, patulin, orhatoksin A , penitrem A) od kojih je najznačajniji patulin.Potencijalno je kancerogen, a dokazan je štetan imunološki neurološki i gastrointestinalni efekat patulina na ljudski organizam.
      Zbog toksičnog i potencijalno kancerogenog dejstva u Evropskoj Uniji zakonski je regulisana maksimalno dozvoljena koncentracija patulina koja iznosi 50µg/l za sokove, 25µg/l za čvrste proizvode od jabuke i 10µg/l za dečju hranu.
      Mere zaštite: Neophodno je primeniti preventivne mere koje obuhvataju pažljivo rukovanje plodovima tokom berbe i pakovanja, hoigijensko održavanje skladišta , što brže rashlađivanje plodova nakon berbe kao i izdvajanje i uništavanje nagnječenoih i trulih plodova.Primena fungicida pre berbe (aktivne materije piraklostrobin i boskalid) ili potapanje plodove posle berbe a pre skladištenja u suspenziju ili emulziju fungicida(a.m. fludioksonil i pirimetanil)predstavljaju efikasno rešenje.
      Primena etarskih ulja i biljnih ekstrakarta u suzbijanju fitopatogenih gljiva sve više dobija na značaju. Etarska ulja eukaliptusa, limunske trave, i majčine dušice korišćena su kao preventivna mera zaštite jabuke od P. Expansum .Takođe etarska ulja ruzmarina, cimeta, i karanfilića negativno utiču na sporulaciju i vitalnost spora.ispitan je uticaj biljnih ekstrakta belog luka majčine dušice lavande i biljke ginko na rast i razmicelije P. Expansum.Ekstrat belog luka se pokazao efikasan pri primeni u tečnom stanju i isparavanjem a ekstrati drugih biljaka bili su zadovoljavajući pri primeni u tečnom stanju.
      Izvor: Biljni lekar 2/2022
      Savetodavac za zaštitu bilja Ružica Đukić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.