Bela kupusna mušica (Aleyrodes proletella)

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine ranije by Panajotović Zoran.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523370
    Panajotović Zoran
    Učesnik

      У производњи купуса бела купусна мушица је штеточина која је код нас последњих година добила на економском значају са сувим и веома топлим летима. Штете причињавају ларве и одрасле јединке које се хране биљним соковима. То је полифагна штеточина која се поред купуса јавља и на другим биљкама.
      Ларве и имага хране се сисањем сокова на наличју листа чинећи директну штету, а излучивањем “медне росе” на коју се насељава гљива чађавица, чине секундарну штету у виду смањења квалитета и комерцијалне вредности плодова. Одрасли инсект је величине око 1,5 мм и има бела крила прекривена воштаним љуспицама, са по две округле сиве пеге на предњим крилима. Највећа бројност ове штеточине се јавља у другој половини лета.
      Приликом сузбијања беле купусне мушице веома је важно да се напад открије на време. Уколико ова штеточина развије бројност, њено сузбијање је веома отежано јер бела купусна мушица врло брзо развија резистентност према најчешће коришћеним инсектицидима, затим истовремено присуство различитих развојних стадијума који су неједнако осетљиви према примењеним инсектицидима, као и због воштаног штита који обавија тело ларви и лутке, па је већина инсектицида недовољно ефикасна. Веома је битан плодоред, на исту површину купус треба вратити тек после 3 године. Садити на површини где су као предусеви били пшеница, цвекла, кромпир или луцерка. Примена пестицида треба да буде у оптимално време, пре масовне појаве штеточина. За сузбијање беле лептирасте ваши у купусу могу се применити инсектициди као што су Actellic-50 (a.m.primifos-metil), Coragen 20 SC (a.m. hlorantraniliprol) 0,2 l/ha, Movento 100 SC, Furioso (a.m. spirotetramat) 0,75 l/ha, Chess 50-WG (a.m. pimetrozin) 0,4 kg/ha.

      Зоран Панајотовић, дипл. инж. заштита биља

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.