Autohtone rase svinja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523261
    Nerandžić Ljiljana
    Učesnik

      Autohtone rase svinja
      U Srbiji, tri rase svinja Mangulica, Moravka i Resavka čine danas 100% populaciju koja se odnosi na autohtone rase svinja. Njihov ukupan broj nije veliki, a u cilju zaustavljanja negativnog trenda država daje subvencije za uzgoj istih.
      Moravka je po važnosti, tj. brojnosti na drugom mestu, iza Mangulice. U pitanju je rasa kombinovanih proizvodnih sposobnosti što znači da hranu podjednako dobro pretvara i u mast i u meso. Rasa je otporna, stvorena za šumovite predjele, i sama traži hranu i sklonište. Kao i svaka niže produktivna rasa, autohtona rasa Moravka izgubila je, inače nekada zapažen značaj koji je imala na našim prostorima. Njena brojnost konstantno je opadala, kada je 2009. godine na području cijele Srbije bilo svega 100 2017. poboljšana je situacija, kada je bilo registrovano ukupno 500 jedinki. Proizvodnost Moravke nije na zavidnom nivou, mada je bolja nego kod Managulice. Proizvodnost izražena kroz dnevni prirast glasi – 250 do 810 g/dan. Veliki raspon variranja posledica je sistema držanja. Ukoliko se svinje drže ekstenzivno, uz slabu ili nikakvu prihranu, a hrana im se bazira na voluminoznim hranivima – tada je dnevni prirast tek nešto veći od 200 grama. Ako se ishrana forsira, uz to u zatvorenom sistemu tada su i prirasti znatno bolji odn. veći. Utrošak hrane takođe varira i kreće se 3,42 – 5,81 kg/da.Svinja Moravke prasi otprilike 7 prasadi, pri čemu to može ići i do 14 u jednom leglu, ali i do samo 5 komada, u lošim uslovima držanja.Randman svinja je dosta veliki, gotovo identičan tovnim rasama a kreće se između 74 i 84 procenta.
      Randman svinja je dosta veliki, gotovo identičan tovnim rasama a kreće se između 74 i 84 procenta.

      Nerandzic Ljiljana
      PSSS Kraljevo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.