- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 10 meseci ranije by Pipović Neđeljko.
-
AutorČlanci
-
09.09.2022 u 18:00 #523182
Pipović Neđeljko
UčesnikAko posmatramo ovčarsku proizvodnju, ishrana ovaca je segment koji pravi najveće troškove, utiče na njihovo zdravlje a samim tim i na njihovu produktivnost.
Potrebe priplodnih ovaca za hranljivim materijama su različite u zavisnosti od proizvodno-fizioloških faza u kojima se ova kategorija može naći.
Period oplodnje – mrkanja
U periodu mrkanja 15-20 dana pre oplodnje, pored dobre paše, priplodnim grlima treba obezbediti 100-200 grama kvalitetne koncentrovane smeše kao i 5-10 grama mineralno-vitaminske smeše.
Period bremenitosti
U prva tri meseca bremenitosti zahtevi su nešto veći u odnosu na period mrkanja. Ovaj obrok sastoji se od:
– dobra paša
– 200-300 grama kvalitetnog koncentrata,
– 5-10 grama mineralno-vitaminske smeše.
U drugoj fazi bremenitosti (60 dana pre jagnjenja), kod ovaca potrebe za hranljivim materijama se znatno povećavaju jer je tada intenzivan porast ploda u njihovoj utrobi.
U ovoj fazi bremenitosti ovcama treba obezbediti:
– 1,5 – 2 kg kvalitetnog sena (livadsko i lucerkino u odnosu 50:50%);
– 2,5-3 kg sočnog hraniva (silaže);
– 250-300 grama koncentrata;
– najmanje 30 grama mineralnih materija.
Period laktacije
U vreme jagnjenja (januar – februar), ovce se uglavnom drže u staji, a njihove potrebe za sočnim hranivima su povećane. Obrok koji bi podmirio njihove potrebe za taj period bio bi ovakav:
– 1,5-2 kg livadskog sena;
– 200 grama koncentrata;
– 1 kg stočne repe;
– 15 grama mineralnih materija.
Dve nedelje nakon jagnjenja, obrok im treba pojačati:
– 1,5-2 kg livadskog sijena,
– 1-2 kg silaže (1-1,5 kg stočne repe);
– 400-500 grama koncentrata (ovcama koje doje blizance i do 600 grama);
– 15-20 grama mineralnih materija.
Mineralna smeša za ovce sastoji se od:
• stočna kreda 33,3 odsto;
• koštano brašno 33,3 odsto;
• stočna so 33,3 odsto.
Primer sastava smeše koncentrata za ovce u laktaciji:
– Kukuruzna prekrupa …………………………. 30%
– Ječmena prekrupa …………………………….. 9%
– Pšenične mekinje …………………………….. 13%
– Suncokretova sačma …………………………. 11%
– Lucerkino brašno ……………………………… 7%
– Suvi repini rezanci ……………………………. 28%
– Stočna so …………………………………………1%
– Vitaminski mineralni dodaci ……………………. 1%
Ukupno……………………100% -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.