VAROOA DESTRUCTOR

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523014
    Stefanović Nenad
    Učesnik

      VAROOA DESTRUCTOR
      (PČELINJI KRPELJ)

      Varoa destructor je promenila celi tok pčelarstva ,zato se mora posvetiti velika pažnja u borbi tokom cele sezone,jer Varooa kao parazit je dobro poznat, mnogi su imale velike problem na početku pčelarenja, neki pčelari sa manjim a neki sa većim posledicama.

      Varooa pri polaganju jaja ženka varoe uglavnom zaleže trutovske ćelije (kada ima tog legla), tako da samo prvi potomci uspeju da se pare pre nego što , oko 12-dana posle poklapanja ćelija bude izležena nova pčela. Kada društva budu inficirana varoom širenje bolesti dobiva brz tempo pa netretirana društva brzo uginjavaju , najčešče zimi. Jačina zaraze zavisi od su klimatskih faktora, brojnost pčela, hrana. Varoa destructor koja se sprema za prezimljavanje otpornija je u odnosu na krpelje koji žive tokom proleća i leti. Zimi se ženke krpelja usled nedostastka legla ne razmnožavaju . Prenose je pčele a izvor su zaražena pčelinja društva, paketni rojevi,matice , kontakti za zaraženim pčelama na ispaši. Pri visokom stepenu zaraženosti (preko 20 krpelja na 100 pčela u košnici) u kasno leto i jesen uočava se uginuće legla izbacivanje iz košnica uginulih trutovskih i pčelinjih larvi, mladih pčela i trutova. Ovaj period avgust septembar je moment , kada primećujemo da su pčele uznemirene,imaju pojačano zujanje izletanje iz košnica i tada zaražena društa uginjavaju već početkom zime. Sada kada nema više trutovskog legla ona prelazi u radiličko, što je uzrok velikog broja oštećenih pčela a to su zimske pčele koje treba da podnesu sav teret prezimljavanja .Varoa izaziva sekundarnu virusnu infekciju tako da pčele u kojima je virus aktivan mogu pre nego što uginu inficirati larve i to prilikom nege legla (žlezdanog sekreta) prilikom ishrane.
      Vrlo je bitno da sprovoditi tretmane da inficiranost društva ne predje 3%, jer se nikada 100% ne može očistiti.
      U borbi protiv varoe možemo ići biološkim putem i hemijskih sredstvima i preparatima . Biološkim putem krećemo već u proleće postavljanjem rama građevnjaka (možemo najmanje 2 ciklusa trutovskog legla iskoristiti) i 17 dan vršimo odstranjivanje ili odsecanje trutovskog legla gde veliki oprocenat varoe uništavamo. Tu su i biljne ,pelinove tinkture i čajevi koji su takodje efikasni, sredstva na bazi timola. Pri primeni hemijskih preparata mora se biti jako oprezan jer većina njih nakon primene ostavlja brojne rezidue u saću kao i u pčelinjim proizvodima. Koristiti samo registrovane i dozvoljene preparate i nikada se ne smemo osloniti na jedan preparat.

      Ako su vam podnjače pune obavezno kroz leto ubacite pre tretiranja beo papir da biste mogli posle izvesnog vremena da proverite kako je delovao lek, ako su pokretne očistite limove (ladice) ili i njih obložite belim papirom da bi ste imali jasniju sliku delovanja leka.Grešku prave pčelari koji ne izvrše posle nekoliko sati pregled postavljenih papira jer se dešava vrlo često da mravi tokom noći pokupe varou koja je ošamućena sa papira i mi smo opet u zabludi. Nikada se ne oslanjajte na jedan preparat, uvek isti iskontrolišite sa drugim preparatom.Pri tretiranju je bitno ispoštovati ciklus radjanja pčele a to je 21 dan , i uvek imati u vidu da svi preparati deluju na varou koja je u otvorenom leglu .Zato moramo sve ovo ispoštovati. Vodite računa pri tretiranju košnica hemijskim sredstvima da obavezno korištite maske i rukavice jer je većina njih jako štetna i za ljudski organizam.

      Nenad Stefanović mast.inž.polj PSSS Leskovac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.