Uloga ovna u priplodu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522971
    Popović Goran
    Učesnik

      Пре почетка сезоне парења поред правилног избора оваца треба начинити и избор овнова за приплод, јер јагњад наслеђује подједнако особине од мајке и од оца. Зато је потребно да овнови постигну поред полне зрелости и физичку зрелост. Улога приплодних овнова је важна и пре свега зависи од њихове правилне исхране. Превелика угојеност или слабо храњени овнови постају импотентни, полно неактивни а стадо остаје са великим бројем јалових оваца.
      Пре почетка сезоне парења овнови се ошишају. Природним парењем један ован може да оплоди дневно до 4 овце али је препорука да један ован дневно оплоди две овце једну ујутру а другу предвече, да од једног до другог скока прође најмање 8 сати. Приплодни овнови се одвојено држе од оваца. Највише се држе напољу и зими и лети. Треба им се омогућити да имају испуст у делу овчарника да би били стално на ваздуху и да се крећу тј. да су активни. Овновима треба прегледавати редовно папке и прерасле обрезати да би кретање и скакање у сезони парења било нормално.
      Овнови се у току године добро хране и негују да би се одржала приплодна кондиција. Пре периода парења, 1-2 месеца хране мора бити довољно, паша на најбољим пашњацима, уз додатак концентрованих хранива у почетку 0,250 гр, постепено повећавати да би у доба парења додавали 1-1,250 кг. Од концентрованих хранива додаје се јечам или овас, јер она доста утичу на појачану полну активност и појачавају количину и квалитет сперме. Додавање ових хранива је јако важно и потребно јер без те количине овса или јечма и најбољи ован малакше после десет дана и велики број оваца остане јалов. Појење овнова обавља се после припуста. После завршене сезоне парења оброк се постепено смањује до нормалног.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.