Sezona parenja ovaca

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522970
    Popović Goran
    Učesnik

      Овце престају да доје јагњад и да се музу 2 месеца пре сезоне припуста, да би се на време спремиле за наредни припуст. Приликом састављања стада за парење, стадо се детаљно прегледа и одбацују се старе, болесне и овце које се не јагње редовно и оне се у стаду замењују са млађим и продуктивнијим грлима. Време припуста оваца се обично планира и зависи пре свега од потреба на тржишту као и од самих услова смештаја и исхране. Најбољи период припуста код нас је почетком септембра до краја новембра, јер је јагњење у том случају у пролеће кад је време паше, кад јагњад најбоље напређује. Жеља за мркањем код оваца препознаје се по томе што овца непрекидно блеји, немирна је и тражи овна. Полни жар траје 24-36 сати и ако се у том периоду не оплоди полни жар се поново јавља за 2-3 недеље.
      Мркање оваца може бити: -слободно (дивље)
      – класно (групно)
      – индивидуално (појединачно).
      Дивље парење је карактеристично је по томе да се овновни пуштају међу овце где се мркање врши без икаковог плана . Доста се примењује овај начин парења, мада он има и доста недостатака. Оваквим начином оплодње не зна се које јагње од ког овна потиче, могу да се оплоде и млада грла која нису стасала за приплод и оваквим начином парења овнови се превише исцрпљују.
      Класно или грипно парење врши се на тај начин што се овце у зависности од њихових особина ( млечност, густина вуне, конституција), поделе на групе од по 25-40 грла и додели им се један ован. Овим начином парења тачно се зна од ког оца и мајке потиче јагње али се не зна тачно време парења.
      Индивидуално парење се све више примењује у савременом овчарству. Један ован се користи за 60-80 оваца. Појава полног жара код овце открива се на тај начин што се ован пусти у стадо оваца али са кецељом која је натопљена бојом и онемогућен је да оплоди овцу. Овце у полном нагону су обележене и на тај начин је извршен одабир за оплодњу. Обележена грла се припуштају код овна и изврши се мркање.
      Овце у сезони парења морају да уђу у доброј приплодној кондицији . Месец дана пре парења овце се напасају на најбољим пашњацима, прихрањују концентратима( количина концетрата зависи од квалитета испаше). Период парења обично траје 4-6 недеља и пожељно је да се оплодња обави у што краћем року јер се на тај начин јагњење као и залучивање јагњади обавља у што краћем периоду, лакше је гајење и боље искоришћавање млека.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.