Wilsonomyces carpophilus- prouzrokovač šupljikavost lista voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522882
    Petković Aleksandar
    Učesnik

      Ova bolest se javlja i kod nas, u većini voćarskih regiona, nanosi štete, naročito na breskvi, kajsiji i trešnji.

      Simptomi: Simptomi na listu su poznati pod imenom “sačmavost” , jer zaraženi delovi odpadaju, pa list izgleda kao sačmom izrešetan.
      Na listu su pege u početku sitne, crvenkasto-smeđe, a kasnije se uvećavaju od 3-10mm u prečniku. Zaraženo tkivo nekrotira i ispada, a lišće opadne pre vremena.
      Na trešnji su glavni simptovi na listu, a na breskvi na mladarima i pupoljcima, dok kod kajsije je prvo propadanje pupoljaka, a kasnije na listu i plodu se javlja.
      Na mladarima su pege purpurne, mrke 2-3mm u prečniku, a vremenom se prošire i nastaju rak-rane, prekrivene gumoznim eksudatom. Mladari mogu biti prstenovani i izumiru, što se može pobrkati i prepisati greškom mrazu.
      Na plodovima breskvi, nekterina i kajsija, pege su peravne, plutaste, liče malo na kraste. U narodu su ovakvi plodovi zvani “šugavi plodovi”.
      Na trešnji I višnji, u zoni pege se javlja ulegnuće,a oboleli deo puca do koštice.

      Ciklusi: Gljiva se u nepovoljnim uslovima održava u rak-ranama na lastarima ili u pupoljcima, i u ostacima lišća.
      U vlažnim uslovima gljiva sporuliše, stvara konidije, koje se nasejavaju kišnim kapima,a ako su uslovi vlažni, one mogu proklijati i ostvariti zarazu cvetova, lišća i plodova. Klijaju na niskim temperaturama od 2-4, a optimum 18-21c.
      Da bi došlo do infekcije lastara potrebna je vlažnost od 24h. Inkubacija traje 3-8dana, a posto napada mlado tkivo , lišće je zaraženo u april-jun , a mladari jun-jul.
      U sušnom periodu gljiva prestaje sa razvojem, a čim padnu jesenje kiše ona se aktivira. Tada nastaje zaraza pupoljaka, a razvoj bolesti se nastavlja i ispod tačke mržnjenja.
      Dakle, kritična faza za nastanak infekcije je pozna jesen, početak zime i proleće u otvaranju pupoljaka. Prodiranje je direktno i kroz stome.

      Suzbijanje: Zaražene grančice i lastore treba orezivati i spaliti.
      Hemijsko suzbijanje:
      I – uoči bubrenja pupoljaka – plavo prskanje (bordovska čorba i bakar j.)
      II – odmah po procvetavanju pupoljaka
      III – 2- 3 nedelje posle drugog.
      Fungicidi: preparati na bazi kaptana, mankozeba, propineba, ditianona.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.