Reprodukcija koza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522785
    Brajović Nebojša
    Učesnik

      РЕПРОДУКЦИЈА КОЗА

      Полни циклус код коза је сезонског карактера, јер се козе мрчу у одређено доба године. Мркање односно полни нагон је најјаче изражен од септембра до новембра месеца, мада се почетак мркања у слабијем интензитету појављује већ у августу месецу. Уствари, полни живот коза и оваца у уској је вези са трајањем дневног осветљења, тј. скраћивањем дана. Како се дан приметно скраћује (друга половина августа месеца или прва половина септембра месеца), тако се све интензивније буди полни живот коза.
      Каснозреле расе коза припуштају се по први пут у старости од 18 месеци. Ранозреле расе у старости од 8-10 месеци. За време првог припуста важнија је развијеност тела него старост животиње. Козице ранозрелих раса пожељно је да код припуста имају тежину око 30 кг. Да би се та тежина постигла у старости од 8-10 месеци потребно их је интензивније хранити а што је због раније производне експлоатације и економски оправдано.
      Гоњење – мркање, траје један до два дана. Уколико животиње нису остале оплођене следећи еструсни циклус се јавља у интервалима од 17 до 19 дана. Бременитост траје просечно око 5 месеци ( ± 7 дана). Припуст коза требало би у зависности од величине стада обавити двократно из разлога што се продужава производња млека за око 1,5 месец и да се јарење обавља у два наврата, чиме је прихват и узгој јаради знатно олакшан.

      Саветодавац за сточарство
      Небојша Брајовић ПССС Чачак

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.