- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 5 meseci ranije by Nikolić Biljana.
-
AutorČlanci
-
28.07.2022 u 14:56 #522783Nikolić BiljanaUčesnik
Malina ima veoma osetljive i nežne plodove, koji se lako oštećuju pri berbi i transportu i brzo kvare posle berbe, a posebno kada se beru prezreli plodovi.
Plodovi posle berbe nemaju sposobnost dozrevanja, odnosno fiziološka i tehnološka zrelost skoro se poklapaju, pa je berbu, u zavisnosti od sorte, namene i dužine transporta plodova, potrebno obaviti neposredno pred ili u punoj zrelosti. Pošto plodovi jedne sorte ne sazrevaju istovremeno, već u dužem intervalu od 25 do preko 30 dana, berba se mora obavljati u većem broju navrata 8-12, što je znatno poskupljuje.
Zrelost plodova utvđuje se na osnovu karakteristične boje pokožice, lakoće odvajanja ploda od cvetne lože, čvrstoće i ukusa ploda. Plodovi su najboljeg kvaliteta kada se beru u punoj zrelosti, jer su tada najlepšeg izgleda, lako se odvajaju od cvetne lože, odličnog su ukusa, izražene arome i zadovoljavajuće čvstoće. Ranije obrani plodovi nisu dovoljno obojeni, slabije su arome i kiselo trpkog ukusa. Prezreli plodovi su suviše mekani, lako se oštećuju pri berbi, bljutavog su ukusa i brzo propadaju.
Momenat berbe zavisi u prvom redu od namene plodova. Plodove namenjene za potrošnju u svežem stanju, zamrzavanje i preradu u kompote treba brati kada su zreli, ali još dovoljno čvsti da se prilikom berbe koštunice lako odvajaju od cvetne lože bez gnječenja i osipanja, što je obično oko 1 dan pre pune zrelosti. Plodove namenjene ostalim vidovima prerade treba brati u punoj zrelosti.
Vreme berbe zavisi i od dužine trajanja transporta obranih plodova. Ukoliko se istog dana po berbi plodovi mogu dopremiti do tržišta, hladnjače ili fabrike za preradu, beru se u punoj zrelosti, a ako to nije moguće, onda je berbu potrebno izvesti nešto ranije.
Kada su plodovi namenjeni za potrošnju u svežem stanju ili za smrzavanje, po pravilu, berba se obavlja svakog drugog, a za preradu svakog trećeg dana. Međutim, kada su visoke temperature u vreme pune berbe, nju treba obavljati svakog, odnosno svakog drugog dana.
Zreli plodovi maline veoma intezivno dišu, naročito pri visokim temperaturama. Tona plodova pri temperaturi od 0 stepeni za 24 sata disanjem oslobodi 4.060-7.960 J, pri 10 stepeni 12.560-24.280 J, a pri temperaturi od 20 stepeni oslobodi 29.300-62.800 J. To je znatno više nego kod drugih vrsta voćaka.
Najbolje je obavljati berbu pri prohladnom, oblačnom i suvom vremenu, jer plodovi brani u takvim uslovima znatno bolje podnose transport i duže zadržavaju kvalitetna svojstva. Za vreme toplih i sunčanih dana berbu treba obavljati od ranih jutarnjih časova, čim se digne rosa, pa do 10 ili 11 časova, zatim prekinuti da bi se izbegao najtopliji deo dana, pa je nastaviti u popodnevnim časovima kada su temperature nešto niže. Plodove ne treba brati kada su vlažni od rose ili kiše i stavljati ih u mokru ambalažu, jer je to pogoduje njihovom brzom kvarenju.
Berbu treba organizovati tako da je izvode dve grupe berača. Prva grupa bere samo zrele kvalitetne plodove za potrošnju u svežem stanju ili smrzavanje. Obrani plodovi stavljaju se u ambalažu u kojoj se iznose na tržište. Druga grupa za njima bere sve zrele, prezrele, natrule, pa i trule plodove, stavljajući ih u odgovarajuću ambalažu, naravno odvojeno. Berba i iznošenje iz zasada trulih i neupotrebljivih plodova veoma je korisna, jer se time smanjuje potencijal zaraze i truljenje plodova koji će se brati u sledećim berbama.
Plodovi maline se beru bez čašica i peteljki. Izuzetno, kada se plodovi za potrošnju u svežem stanju transportuju na udaljenija tržišta, beru se ranije i sa čašicom i kratkom peteljkom.
Obrani plodovi se stavljaju u ambalažu u kojoj se transportuju i iznose na tržište. Plodovi se pri berbi ne smeju preručivati iz jedne u drugu ambalažu, jer bi se time znatno oštetili.
Korišćena literatura Jagodaste voćke tehnologija gajenja, Prof.dr Mihailo D.Nikolić, Doc.dr Jasminka M.Milivojević
PSSS Smederevo
Biljana Nikolić -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.