Virus kamenitosti plodova kruške-Zaštita bilja . Tanja Mihajlović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522660
    Mihajlović Tanja
    Učesnik

      Na mladim plodovima ,osetljivih sorti ,javljaju se tamnozelena ulegnuća u vidu pega i prstenova.U okviru kojih tkivo sporije raste od okolnog , i dolazi do pojave udubljenja i deformacije ploda. U osnovi ovih udubljenja obično dolazi do nekroze.Blizu udubljenja javljaju se sklerenhimske ćelije.Plodovi su tvrdi ,ne sazrevaju,teško se režu i nisu za upotrebu.Bolest se može lokalizovati samo na jednoj grani voćke gde plodovi bivaju deformisani.Kod nekih sorti simptomi se mogu javiti na kori i na drvetu.Na mladim granama javljaju se mala ispupčenja,oko kojih kora puca stvarajuči kružne ili nepravilne pukotine.U deblu se mogu javiti udubljenja.
      Štete koje ovaj viris može da nanese krušci su veoma velike.
      Bolest se prenosi kalemljenjem zaraženih pupoljaka na zdrava stabla ,smatra se da je prouzrokovač virus, koji je poznat pod imenom „Pear stony pit virus“.
      Osetljive sorte su: Boskova bočica,Wirtenberška,Hardijeva,Klapova ljubimica,Konferans,Društvenka,Lektijerka,Packhama Triumph,Kaluđerka,Viljamovka,Trevuška.
      Pregledom plodova i promena na kori mogu se kod osetljivih sorti otkriti zaražena stabla.
      Suzbijanje širenja virusa je jedan od osnovnih uslova za unapređenje voćarske proizvodnje i postizanje viših prinosa i boljeg kvaliteta plodova.Osnovne mere suzbijanja su preventivne.
      U preventivne mere koje se mogu koristiti u proizvodnji spadaju:proizvodnja i korišćenje zdravog sadnog materijala,sprečavanje širenja virusa u prirodi,primena otpornih i tolerantnih sorti voćaka i biološko suzbijanje virusa.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.