Aktuelna zaštita luka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522630
    Miletaković Sandra
    Učesnik

      Usevi prolećnog luka se nalaze u fazi lukovice narasle od 50 % do 70 % krajnjeg prečnika. Vizuelnim pregledom useva luka je utvrđeno prisustvo duvanovog tripsa. To je najznačajnija štetočina luka u našim proizvodnim uslovima. U pazuhu listova se mogu uočiti odrasle jedinke i larve ovog insekta koje se ishranjuju tako što sisaju sokove biljaka. Napadnuti lukovi dobijaju srebrnkast izgled, zaostaju u porastu što se negativno odražava na prinos.
      Od polovine juna pa sve do kraja prve nedelje jula je vladalo izuzetno toplo vreme i tokom tog perioda je zabeležen veliki broj tropskih dana, odnosno dana sa maksimalnom dnevnom temperaturom preko 30 stepeni Celzijusovih, što je izuzetno pogodovalo razvoju i razmnožavanju tripsa.
      Kako se i za naredne dane najavljuju temperature vazduha koje će povoljno uticati na dalji razvoj ovih štetočina, proizvođačima se preporučuje pregled na prisustvo tripsa i po postizanju praga štetnosti sprovođenje mera zaštite primenom insekticida. S obzirom na skoro vreme vađenja lukova, ovo je krajnji momenat da se sprovedu mere zaštite s obzirom da je neophodno ispoštovati karencu primenjenih pesticida : Exirel (a.m. cijantraniliprol) u dozi 0,75 l / ha (karenca 14 dana).
      Većina parcela na kojima se gaji luk su u sistemu za navodnjavanje i redovno prisustvo vode stvara povoljne uslove za razvoj prouzrokovača bolesti. Sa ciljem zaštite luka od prouzrokovača plamenjače i različitih vrsta truleži glavica, preporučuje se primena registrovanog fungicida: Signum (a.m. boskalid + piraklostrobin) u dozi 1 kg / ha (karenca 14 dana).

      Sandra Miletaković, dipl.inž.
      PSSS Kruševac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.