Zeuzera pyrina – beli drvotočac – Ljiljana Jeremić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522596
    Jeremić Ljiljana
    Učesnik

      Beli drvotočac Zeuzera pyrina je štetočina šuma ali već nekoliko godina izaziva štete na voću na području Pomoravskog okruga naročito na orahu, bilo je pojave I u zasadima dunje. Drvotočac generaciju razvije za dve do tri godine.
      Životni ciklus : Leptiri izleću od sredine juna do kraja avgusta. Lete u toku noći. Odrasli leptiri se ne hrane i žive od 8 do 10 dana. Ženka polaže oko 1000 jaja na skrivena mesta, u pukotine kore a ponekad i u zemljište. Sadnice se zaraze najčešće još u rastilu, ukoliko se kalemi ne obavlja hemijska zaštita. Embrionski razvoj jaja traje 7 do 23 dana. Iz njih se razvijaju gusenice. Gusenice ostaju u svilenkastom kokonu iz kojeg izlaze u zoru ili u sumrak. One se ubušuju u grančice na njihovim vršnim delovima i dalje buše hodnike prema dole. Povremeno izlaze iz bušotine i ubušuju se u nove deblje grančice. Iduće godine gusenice se spuštaju sve niže i dolaze do debelih grana pa čak i do stabla. Treće se godine od aprila do juna gusenice kokone na samom izlasku iz hodnika tako da nakon izlaska leptira iz rupe vire prazne košuljice.
      Štetu nanose larve na granama i deblu, kao i na mladim izdancima. Napadnute grane su slabe, krhke, usled jačeg vetra-pucaju i lome se, a napadnuti izdanci se suše. Njihovo prisustvo se prepoznaje po izmetu, koji izbacuju pri ulaznom otvoru. Ako su napadnuta mlada stabla dovoljna je jedna gusenica da strada celo stablo. Trogodišnja stabla mogu izgubiti deo strukture I može doći do lomljenja stabla. Pored toga može doći na mestima gde su ulazne rupe I do pojave nekih prouzrokovača bolesti.
      Suzbijanje – Hemijsko suzbijanje drvotočca je vrlo teško zbog skrivenog života larvi. Najbolje rezultati su postigniti potavljanjem lovnih klopki u zasadu. U junu-julu, kada se pojavljuje leptir i polaže jaja, treba postaviti feromonske klopke. Za jedan hektar potrebno je postaviti 5 – 10 klopki/ ha. Zaražene grane treba odstraniti i zapaliti. Stara zaražena stabl treba izvaditi iz zemljišta i spaliti jer je ono izvor zaraze za mlada stabla.

      Savetodavac za zaštitu bilja
      Ljiljana Jeremić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.