Zaštita krompira

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522593
    Fildžanović Bojana
    Učesnik

      Zaštita krompira

      Usev krompira na teritoriji koju pokriva PSSS Negotin nalazi se u različitim fazama razvoja i sazrevanja krtola u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena setve.
      Vizuelnim pregledom useva krompira registrovano je prisustvo simptoma crne pegavosti krompira (Alternaria solani) i plamenjače krompira (Phytophthora infestans).
      Najavljeno nestabilno vreme sa mogućim padavinama može stvoriti povoljne uslove za dalji razvoj i širenje navedenih patogena. Stalno navodnjavanje useva takođe pogoduje razvoju tih patogena. U cilju zaštite lisne mase krompira, proizvođačima se preporučuje primena nekog od fungicida:
      Fuzija plus (a.m. propamokarb-hidrohlorid+fluazinam) u količini 2 l/ha (karenca 7 dana) ili
      Acrobat MZ WG (a.m. mankozeb+dimetomorf) u količini 2-2,5 kg/ha (karenca 14 dana) ili
      Infinito SC (a.m. propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid) u količini 1,2-1,6l/ha (karenca 7 dana).
      Sa porastom dnevnih temperatura od sredine naredne sedmice, može se očekivati i povećanje aktivnosti jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella). Hemijske mere se za sada ne preporučuju.Proizvođačima se preporučuje sprovođenje mera kontrole krompirovog moljca, u smislu navodnjavanja bankova kako bi se održala kompaktnost zemljišta i time sprečilo stvaranje pukotina kroz koje ženke moljca dolaze do krtola i polažu jaja. Kod kromipra koji se vadi preporučuje se sklanjanje krtola sa parcele u što kraćem roku u skladišta koja na svim otvorima imaju guste mreže radi sprečavanja ulaska moljca.

      Bojana Filidžanović,PSSS Negotin

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.