Žitni pivci

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522486
    Nevzatović Jelena
    Učesnik

      Житни пивци – Anisoplia austriaca
      Житни пивци су штеточине стрних жита. Могу се наћи на усевима пшенице, јечма, тритикала и овса. На поменутим културама појединих година могу причинити и значајне штете.
      Житни пивци су штеточине смеђе боје са црном главом и тамном скутеларном мрљом на крилима. Дужине тела 15мм. Ларва је грчица, жућкасте боје са светло смеђом главом. Када се скроз развије достиже дужину око 25мм.
      Развиће једне генерације траје две године. Протеже се кроз три календарске, при чему пивац пре презимљава у стадијуму ларве. Имаго се јавља крајем маја или почетком јуна и живе 3 до 4 недеље. При топлом времену прелећу растојања и до 15-20км. Женке полажу јаја у земљиште под разним културама, највише на стрна жита. Ембрионално развиће се завршава за три недеље. Ларве живе у земљишту, укупно око 22 месеца, а почетком маја треће календарске године претварају се у лутке. Повољни услови за размножавање житног пивца су сунчано и топло време у периоду ројења имага. После низа сувих година има много пиваца.
      Одрасли инсекти су олигофагни, хране се зрнима разних стрних жита (првенствено пшенице и јечма) у млечном стању. Они углавном нападају биљке на рубовима парцела. Један имаго, у току читавог живота, уништи 2-3г зрна. Полифагне ларве оштећују подземне органе око 35 врста биљака. Највеће штете наносе стрним житима и окопавинама, нарочито у сушном периоду. Присуство у просеку једне ларве по м² у другој години живота проузрокујe уништавање 1% биљака пшенице.
      Сузбијање житних пиваца треба усмерити више на сузбијање ларви, а мање ка одраслим инсектима. Уништавањем ларви се смањује штета и спречава настанак нове генерације. Једна од мера борбе је и дубоко јесење орање, чиме се ларве избацују из земље на хладну површину где угињавају.
      Хемијске третмане треба спровести уколико се прегледом утврди, у просеку 3 до 5 одраслих инсеката по м². Третмане орјентисати на ивичне делове парцеле. Код нас нема регистрованих инсектицида за сузбијање житног пивца, али се заштита може спровести неким од инсектицида а.м. циперметрин у количини 0,25л/ха.

      Јелена Невзатови, саветодавац за заштиту биља
      ПССС Пољосавет Лозница

      Attachments:
      • itnipivci.jpg
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.