Zaostajanje posteljice

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine ranije by Petrović-Luković Violeta.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522485
    Petrović-Luković Violeta
    Učesnik

      Zaostajanje posteljice kod krava nastaje kao posledica neodvajanja i istiskivanja placentnih ovojnica iz materice posle porođaja. Najčešći uzroci zaostajanja posteljice su posledica teških porođaja (atonija materice); različite bakterije, deficitarna ishrana, alergijska i toksična stanja.
      Posteljica visi iz vagine i kao takva podložna je za mikroorganizme, grla se napinju i teško uriniraju. Kao posledica zaostajanja posteljice može doći do različitih infekcija, zapaljenja, pojave mastitisa, anaerobnih infekcija, sepse i dr. Pre čišćenja posteljice obavezna je dezinfekcija.
      Posteljica se pažljivo odlubljuje od zidova materice, njen sadržaj se očisti. Potom se u matericu unose različite vrste obleta ili vaginalete i obavezna je aplikacija antitetanusa i antibiotici.
      Profilaksa zaostajanja posteljice ogleda se u higijenskom držanju, redovnom kretanju, paši, dobroj i kvalitetnoj ishrani u toku graviditeta. Posebno treba obratiti pažnju da hrana u sebi sadrži veće količine minerala (Ca) i vitamina (A, D, E) i preparate evitaselena i tokoselena.

      mr Violeta Petrović-Luković

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.